Царева ливада става част от безплатна кардиологична кампания

Препоръчана! Tsarva-livada-stava-chast-ot-bzplatna-kardiologichna-kampaniya
Царева ливада става част от безплатна кардиологична кампания
РУЖА ЛЮБЕНОВА Кметът на село Царева ливада, Дряновско, Наталия Ковачева покани местните на безплатни консултации и прегледи със специалисти по сърдечно съдови заболявания на 30 януари т. г. Хората няма да заплащат прегледите и потребителска такса, съобщи г-жа Ковачева. Но трябва да носят всички стари изследвания и здравни документи.

Кметът на селото Наталия Ковачева покани сърдечно болни на 30 януари на безплатни консултации със специалисти

РУЖА ЛЮБЕНОВА

Кметът на село Царева ливада, Дряновско, Наталия Ковачева покани местните на безплатни консултации и прегледи със специалисти по сърдечно съдови заболявания на 30 януари т. г. Хората няма да заплащат прегледите и потребителска такса, съобщи г-жа Ковачева. Но трябва да носят всички стари изследвания и здравни документи. Г-жа Ковачева е осигурила помещение за прегледите в сградата на кметството в Царева ливада. С това селото става част от националната кампания „Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот“.

Всеизвестно е , че кардиолозите са неравномерно разпределени и че има населени места, където с години не са чували за подобни прегледи. Затова в средата на декември м. г. три институции - Българския кардиологичен институт, Националното сдружение на общините и БНТ, подеха кампанията „Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот“. Целта й е превенция на сърдечносъдовите заболявания, удължаване на живота на пациентите със сърдечносъдови заболявания в страната ни, подобряване на качеството на живот и достъпа до високоспециализирана лекарска грижа.

Организаторите припомниха, че според официалната статистика сърдечносъдовите заболявания причиняват 67% от смъртните случаи в нашата страна. Всеки 15-ти българин не подозира, че страда от сърдечно заболяване. Всеки 2-ри пациент не контролира кръвното си налягане. А най-засегнати са хората над 55-годишна възраст – в 91% от случаите.

Основни проявления са исхемична болест на сърцето и инсулт. Въпреки, че рискът е по-голям при населението в по-напреднала възраст, инсулти сред младите хора до 35 години също се наблюдават – близо 200 през 2012 г.

От Габровска област засега в кампанията са се включили Габровска община, със 100 пациенти записани за преглед, който е минал на 16 януари т. г. Следва кметство Царева ливада с преглед на 30 януари, а на 9 февруари подобни прегледи ще има и в Община Дряново, съобщиха вчера от Националното сдружение на общините в България. И допълниха, че тримесечният срок тече, но ако има и други общини, кметства и дори социални домове, пенсионерски сдружения и др. те са готови да откликнат. Срокът може да бъде продължен, ако има заявки и голям интерес.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни