Трявна ще почете паметта на Ангел Кънчев

angel-K-nchev
Ангел Кънчев
Паметникът на Ангел Кънчев в Трявна е срещу родната му къща

На 5 март 2023 година се навършват 151 години от гибелта на един от най-видните и непримирими български революционери – Ангел Кънчев! По традиция, паметта му се почита с най-различни прояви из цялата страна, като най-изявени са събитията в родния му град Трявна и крайдунавския град Русе, където на тази дата, преди 151 години, младият революционер слага край сам на живота си.

Годишнината ще бъде отбелязана в Трявна с поднасяне на венци и цветя и поклонение пред паметника на революционера срещу родната му къща в града.

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева и председателят на Общински съвет Трявна инж. Стефан Петров също ще се поклонят пред паметта на видния български деец и верен съратник на Васил Левски с поднасяне на цветя точно в 10:30 ч.

Приканваме всички признателни граждани да отдадат своята почит и заедно да се преклоним пред личността на Ангел Кънчев, останал в историята със своята непримиримост и жажда за свобода и правда на целия български народ.

Ангел Кънчев е деец на националнореволюционното движение, помощник на Васил Левски. Роден е в Трявна. Първоначално учил в родния си град, а след това в Русе. Продължава образованието си като стипендиант в Болградската гимназия (Бесарабия), а след това се прехвърля във Военното училище в Белград (Сърбия). Включва се дейно в националнореволюционното движение и е определен от Българския революционен централен комитет в Букурещ за помощник на Левски. Получава задача от него да се заеме с организационна и агитационна дейност в Северна България. За кратко време Кънчев успява да разгърне широка дейност. На 5 март 1872 година прави опит да се прехвърли тайно в Румъния, но на русенското пристанище е издаден и обграден от полицейските власти. За да не бъде заловен жив, слага сам край на живота си.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни