Трифон Панчев: "Тежките времена раждат силни хора, а силните хора раждат добри времена"

Водеща! Trifon-Panchev--
Трифон Панчев:

За първата си година в управлението на Дряново, за изпълнение на най-важните инфраструктурни обекти в града, за новите проекти на Общината, за борбата срещу пандемията разказва Трифон Панчев, кмет на Дряново.

- Стана една година откакто сте кмет на Дряново, какво свършихте и какво не успяхте да направите през този период?
- Личното ми усещане е, че свършихме много работа, въпреки трудната ситуация, и се надявам и вярвам, че през следващите 3 години ще берем плодовете от труда си. Резултатите ще започнат да се виждат тепърва, въпреки че винаги може да се направи повече. Аз лично не съм доволен от състоянието, в което все още се намира общината, и със сигурност повечето граждани мислят като мен. Но ще положим всички усилия и ще използваме всички възможни ресурси, за да можем до края на мандата да променим това.
Беше трудна година, през която, заедно с администрацията, трябваше да се справим със саботажите от страна на общинските съветници от опозиционните групи, и тъкмо нещата започнаха да се успокояват - дойде пандемията. Това ми напомня за сентенцията, че "Тежките времена раждат силни хора, а силните хора раждат добри времена" и искрено вярвам, че добрите времена ще дойдат по-скоро за всички ни.
- Как върви ремонтът на главната улица "Шипка" в Дряново? Преди време бяхте казали, че той ще приключи в края на ноември.
- Ремонтът върви с известно закъснение заради препроектиране на две от кръговите кръстовища и подмяна и полагане на всички електрически кабели под земята, което допълнително възложихме в проекта , за да избегнем аварии за в бъдеще. Вярвам, че фирмите, изпълняващи обекта, ще спазят срока, в противен случай и те ще имат проблеми със заплащанията, които очакват да получат от страна на Общината.
- А моста до Дряновския манастир. Докъде стигна възстановяването му?
- Очаквам до края на месец ноември по моста вече да се минава. Конструкциите са на място и очакваме скоро да се доставят модулите за парапетите, както и дървеният материал, с който ще се облече мостът.
- По какви проекти работи Община Дряново?
- Към момента сме на етап отчитане на проекти за ремонта на старата сграда на СУ „Максим Райкович“ и изграждането на Комплекс за социални услуги за хора с психични разстройства. Паралелно на ремонта на улица „Шипка“ приключваме и с ремонтите от капиталовата програма - предимно улици по селата, изградихме още един тенис корт на стадиона в Дряново. Има други по-малки ремонти, които се извършват в цялата община и които и ще се финализират до края на годината.
Извън ремонтните дейности сме кандидатствали по няколко проекта със социална насоченост за интегриране на уязвими групи, между които и за социално предприятие. Целта на този тип проекти е да разкрием нови работни места, с оглед тежката ситуация и растящата безработица. Надявам се до края на годината да успеем да получим одобрение по част от тях.
- В Дряново, както в почти всички градове, ситуацията с коронавируса се усложнява. Как се справя Общината с това, какви противоепидемични мерки сте предприели?
- Община Дряново спазва и прилага всички предписания и заповеди, издавани от РЗИ и Министерство на здравеопазването. Въздържаме се от допълнителни мерки с оглед на това, че бизнесът е изключително ощетен от ситуацията. За съжаление, последните месеци показаха, че през изминалите 10 години ролята на държавата в здравеопазването практически липсва, а в този период беше закрита и болницата в Дряново.
В общината работим в посока обезпечаване на възрастните ни съграждани с адекватни социални услуги, които да облекчат трудното им ежедневие, като едно от тях е общински служители да пазаруват храни, лекарства и спомагат за други техни нужди.
- Отменихте ли важни събития в Дряново заради епидемията?
- Отменени бяха редица празници и чествания между които и едно от най-емблематичните за района - ежегодните тържества в Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил"в средата на месец май, посветени на Априлската епопея. Освен тях бяха отменени и редица традиционни селските празници и чествания в цялата община, фестивали и други мероприятия.
- В Дневен център в Дряново скоро имаше 15 души заразени. Успокои ли се там ситуацията?
- За съжаление, една от заразените жени почина съвсем скоро, изключително трудни и болезнени времена преживяваме всички. Действително броят на заразените и болните в областта е много висок. Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Отправям отново апел към гражданите на община Дряново да се спазват всички противоепидемични мерки.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни