Трифон Панчев: "Надявам се до края на ноември да приключи ремонтът на улица "Шипка" в Дряново"

Trifon-Panchev
Трифон Панчев

Разговор с кмета на Дряново Трифон Панчев.

За най-важния ремонт в Дряново, този на главната улица „Шипка“, за възстановяване на моста на Дряновския манастир, за другите инфраструктурни обекти, които се реализират в града и по селата, разказва кметът на Дряново Трифон Панчев.


- Как вървят ремонтите по главната улица „Шипка“ в Дряново, хората свикнаха ли с неудобствата или реагират негативно?

- Ремонтите към момента се движат според графика, евентуално забавяне може да има в участъка на кръстовището „Богат-беден“, защото там сме в процес на препроектиране на кръговото движение, което по настоящия проект се намира на отстояние 2 метра от жилищна сграда.

Видно от коментарите в социалните мрежи, не всички приемат търпеливо неудобствата от ремонта. Тъй като настоящата ВиК инсталация е стара, при изкопните работи постоянно се получават аварии. Докато не се приключи цялото трасе и не се пусне вода по новите тръби, ще има още такива моменти, но се надявам гражданите да проявят разбиране.

- Кога ще режете лентата на готовия обект?

- Надявам се до края на ноември месец да приключим с ремонтните дейности по „Шипка“ и всички спокойно да посрещнем новогодишните празници.

- Какво се случва с ремонта на моста на Дряновския манастир, кога ще има отново мост там?

- От миналата седмица се извършват изкопни дейности, старият мост и бетонните стъпки към него са премахнати, от тази седмица ще започнат и строителните работи по моста, според графика, който ни е представен, в началото на октомври месец мостът трябва да е готов. Извървяхме много тежка процедура по съгласуване на проекта с Министерство на културата, Басейнова дирекция и РДНСК, тъй като заварихме един проект с много недостатъци.

- Има идея за обновяването на парапета на алеята към пещера „Бачо Киро“, като се поставят нови информационни табла за забележителностите в общината, защото туристопотокът по алеята към пещерата е най-голям. Кога?

- В процес сме на изработване на дизайн на табелите и информацията, която ще съдържат. Идеята е всяка от табелите да има и QR код, с който да може да е достъпна и мултимедийна информация за обектите. Реалистично е подмяната на парапета и всички допълнителни съоръжения, които ще се поставят, да се случи до края на следващата година. Има и други идеи за популяризиране на туристическите обекти в общината, които поетапно ще реализираме през идните месеци, работим усилено в тази посока.

- Какви други инфраструктурни обекти се реализират сега?

- Напредва реализирането на обектите от капиталовата програма - ремонтират се улици в селата Царева ливада, Ганчовец, Гостилица, Косарка, извършва се ремонт на общинска сграда по спечелен проект по „Красива България“. Отделно от това сме във финален етап на ремонта на сграда на СУ „Максим Райкович“ и изграждането на комплекс за социални услуги за хора с психични разстройства.

- Работи ли се за подобряване на водоподаването и благоустройство по селата?

- Освен ремонтите на улиците по селата, се извършиха и ремонти на сградите на няколко кметства. Към момента сме изготвили два проекта за изграждане на водопровод към село Чуково, кв. Марча и село Крънча, отделно от тях има изготвени два проекта за ремонт на водопровода в селата Гостилица и Царева ливада. С тези четири проекта сме кандидатствали към МРРБ за финансиране. В процес на изготвяне сме и на други подобни проекти, които да реализираме до края на мандата.

- Знае се, че Община Дряново води дело срещу Сдружението за социален просперитет, което стопанисваше сградата на ПТГ „Димитър Крусев“ и са направени куп поразии. Може ли да обясните малко по-подробно казуса?

- Спокойно мога да кажа, че става дума за много добре замислена схема за разграбване на имуществото на бившето жп училище, щетите са много големи и очакваме скоро повдигане на обвинения на всички замесени. Изнесени са огромен брой машини на стойност хиляди левове, нарязани са тръби и радиатори в сградата на училището и е изнесено всичкото ценно имущество от сградата. Тъй като продължава да тече досъдебното производство, предпочитам да не коментирам повече по темата, преди да видим обвинителен акт. Лично мое мнение е, че трябва да се търси персонална отговорност и на служителите на Община Дряново, позволили тази безстопанственост.

- Уталожиха ли се страстите в Общинския съвет, предполагаше се, че смяната на ръководството му ще намали напрежението, но не бе приета актуализацията на бюджета, предложена от Вас?

- Актуализацията на бюджета бе приета на последната сесия, проведена на 25 август. Единодушно беше приета същата актуализация, която беше отхвърлена на предходната сесия през юли месец. Не искам да се конфронтирам излишно с общинските съветници от опозиционно настроените партии, надявам се все по-рядко да стигаме до подобни конфликтни ситуации, тъй като това означава, че те саботират работата на цялата администрация. Искрено се надявам да са разбрали, че по този начин ощетяват гражданите на община Дряново.

- Какво прави Общината за децата и социално слабите, безработните в Дряново, подпомага ли ги?

- Към момента Община Дряново е един от най-големите работодатели в общината, по програми са назначени много хора от различни уязвими групи. Социалната политика на Общината, насочена към децата, се състои в различни политики. От тази година е премахната таксата на детската ясла в града и тя е изцяло безплатна, работим в посока за намаляване на таксите и на детските градини, като крайната цел е и те да станат безплатни. От началото на новата година Община Дряново ще дава стипендия на 10-те най-талантливи деца в общинските училища, работим много усилено по обновяване на игрища, детски площадки и други паркови пространства.

- В Дряново няма много случаи на коронавирус, но въпреки това вземате ли противоепидемични мерки?

- Поради изключително „доброто“ управление на икономиката на общината, а мога да кажа и на областта, през последните 30 години при нас социалната дистанция е наложена по естествен път и дава резултат. В сградата на Общината и публичните пространства се спазват всички изисквания и предписания на РЗИ, фирмите в града са изключително отговорни и смятам, че това е другата причина да е нисък броят на заразените в нашата община.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни