Текущ и основен ремонт предвиждат за пътя Трявна – Царева ливада – Дряново 

Топ новина!
Това съобщи директорът на Областно пътно управление – Габрово инж. Деян Георгиев на среща при Областния управител

На пътя  Трявна – Царева ливада – Дряново  са предвидени текущ и основен ремонт. Това съобщи директорът на Областно пътно управление – Габрово (ОПУ-Габрово) инж. Деян Георгиев на провелата се вчера, 15 януари, работна среща в Областна администрация – Габрово Георгиев в отговор на питане на кмета на Трявна Денчо Минев. 
По предложение на ОПУ-Габрово и по одобрено от Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ) допълнително задание е изготвен технологичен проект за текущ ремонт  на трасето от км 47+432 (край гр.Трявна) до км 63+800 (гр.Дряново). През месец август 2022 г. е извършен текущ ремонт в участъка от км 58+000 до км 63+500 (Царева ливада-Дряново). Изпълнени са дейности по подобряване отводняването, профилиране и попълване на банкети и почистване на водостоци, ремонт на пътната настилка и цялостно преасфалтиране с неплътна асфалтова смес. Георгиев поясни, че тази година дейностите продължават с полагане на износващ пласт в участъка от км 58+000 до км 63+500, както и  предвидените в проекта дейности на участъка от км 56+300 до км 58+000 по Договор № РД-37-108/20.12.2023 г. след осигурено от АПИ финансиране.
Поради лошото състояние на пътната основа и на съоръженията, предвидените в проекта ремонтни дейности за участъка Трявна-Царева ливада км от 47+432 до км 56+300 попадат в дефиниция „Основен ремонт“ по Закона за устройство на територията. Планирано е Агенция „Пътна инфраструктура“ да стартира процедура по Закона за обществените поръчки за изготвяне на технически проект. След изготвянето му и издаване на строителни книжа, ще се пристъпи към реализация. До стартиране на основния ремонт, ще се извършват дейности по осигуряване безопасността на движението по линия на текущ ремонт.
Текущ ремонт е предвиден и за пътя Трявна- Габрово, като от ОПУ- Габрово е възложено изготвяне на технически проект, който включва изпълнение на дейности по подобряване отводняването, профилиране и попълване на банкети и почистване на водостоци, частични локални ремонти, цялостно преасфалтиране, подмяна на ограничителни системи за пътища, допълване на вертикална сигнализация, полагане на хоризонтална маркировка. 
В отговор на въпрос от председателя на Общински съвет- Трявна Златка Донева- Цанева, Георгиев уточни, че е извършено е обследване на асфалтовата настилка по трасето, при което е установено, че същата отговаря на одобрените рецепти и нормативните изисквания за III клас път от републиканската пътна мрежа. 
По отношение на подмяната на увредени при ПТП ограничителните системи по пътищата, стана ясно, че срокът за извършване на дейностите е едномесечен. Забавянето на подмяната през миналата година е  наложено от липсата на действащ договор с изпълнител. Към момента има избран изпълнител за Северен централен район и сключен договор с ДЗЗД „ОСП – СЕВЕР“. Фирмата ще обслужва областите Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. 
Георгиев поясни още, че се въвежда нов метод на поставяне на отводнителни шахти, след констатирани случаи на пропадане. 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни