Техническият университет откри учебната година, 350 нови студенти

Водеща! prof.-Iliya-ZHelezarov
проф. Илия Железаров

С тържествена церемония и над 350 новоприети студенти в Технически университет в Габрово вчера беше официално открита новата академичната година. В момента в габровското висше училище се обучават над 4 500 студентин в 16 бакалаварски специалности, докторантски и магистърски програми.

Старта на академичната учебна година уважиха кметът Габрово Таня Христова, областният управител Невена Петкова, членовете на Университетското настоятелство инж. Николинка Хинкова, инж. Десислава Колева и инж. Калоян Иванов. С приветствени думи към студентите се обърна ректорът на Университета проф. д-р Илия Железаров. В своето слово той изказа благодарност към новоприетите студенти за избора им да продължат своето образование именно в габровския Технически университет. Той припомни добрите образователни традиции на университета, новите инициативи, които се реализират тук, за предстоящото откриване на втория по големина Технологичен парк в страната, за възможностите, които стоят пред всички студенти, за облика на Габрово - градът, в който традициите в образованието, иновациите и предприемаческия дух вървят ръка за ръка.
Проф. Железаров подчерта още, че новата академична година започва „в условия на световна пандемия, съпроводена от икономическа криза и физическа дистанция, в един нов свят, в който ние заедно трябва да организираме учебния процес по начин, по който да осигурим качеството на обучението, но и да пазим живота и здравето на всички“. Той пожела на всички студенти и преподаватели ползотворна, успешна и запомняща се академична година. „Тази година ще бъде изпълнена с нови предизвикателства, но ще ни отвори и нови хоризонти. Трябва да бъдем отговорни и мотивирани, за да успеем да се справим с новостите“, подчерта още ректорът
Кметът Таня Христова пожела на всички присъстващи „новото нормално“ да не се настанява комфортно в живота ни и да успеем да променим формулата, така че да сме господари на ситуацията“. Тя отправи към всички студенти пожеланието годината да остане незабравима, не заради условията на епидемия, а „незабравима по старите студентски критерии, за които прекрасна учебна година значи освен нов свят от знания и възможности, още – нови приятели, забавления, емоции, любов, пътувания и свобода“.
„Имайте креативен дух и отговорен подход към образованието. Нека годините в Технически университет Габрово бъдат най-ярките в живота ви – с тези думи се обърна към студентите областният управител Невена Петкова.
продължава на стр. 2


А на академичния състав на университета тя пожела „вдъхновяващи студенти, отворени за знания и готови да се справят с новостите в учебния процес“.
След тържественото откриване на академичната година студентите от всички специалности получиха указания за организацията на учебния процес от обучаващите катедри – как да разчитат учебните програми, как да откриват залите за лекции, за практически и лабораторни занятия.
В момента Университетът предлага хибридна програма – част от учебния материал и определени модули ще се поднасят онлайн, а практическите и лабораторни занятия ще се провеждат присъствено при спазване на всички мерки за дезинфекция и формиране на малки групи. Университетът разполага с огромна материална база, която позволява да се спазва изискването за социална дистанция, уточниха още от ръководството на висшето учебно заведение.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото