Стефан Петков: „Подложени сме на енергиен геноцид“

Водеща! Stefan-Petkov-ne-za-p-rvi-pita-koi-zaschitava-pravata-na-potrebitelite
Стефан Петков не за първи пита кой защитава правата на потребителите

„Подложени сме на енергиен геноцид“ - заяви вчера известният габровски предприемач Стефан Петков, който живее на Армените. Според него по линията на електропровода Янковци-Лоза-Велковци-Армените на 5 март е имало много сериозен проблем.

„Подложени сме на енергиен геноцид“ - заяви вчера известният габровски предприемач Стефан Петков, който живее на Армените. Според него по линията на електропровода Янковци-Лоза-Велковци-Армените на 5 март е имало много сериозен проблем. „Ситуацията, свързана с електрозахранването беше неописуема - сподели пред вестника той. - През деня минимум 20 пъти включваха и изключваха електрозахранването. Днес /вчера-б.р./ е същата работа. И най-лошото е, че никой не може да ни отговори какъв е проблемът“.

Стефан Петков е категоричен, че всеки проблем се решава и счита, че ако е необходимо, нека от енергийното дружество да изключат захранването за три дни, но да се знае, че той ще бъде решен. Вместо да излагат на риск всички електроуреди в домакинствата на хората от населените места. „От Енергото се оправдават, че проблемът не е в Габрово, а в Горна Оряховица - уточни още предприемачът. - Но не е така, тъй като тук до трафопостовете „върви“ средно напрежение, което означава, че проблемът е някъде по линията, тъй като в Габрово има електрозахранване“. Вчера в 8,30 сутринта, по думите на Петков токът е изключен и до 10,30 часа три пъти са правени опити да бъде включен.
„Никой не ни дава обяснение какво става - сподели още Стефан Петков. - Излиза, че ние нямаме абсолютно никакви права като потребители, освен правото ни да плащаме. Хората по селата са възрастни и никой не смее да се обади. Стоят и чакат. И се молят на Господ да им бъде пуснат токът. Магазинчетата по места търпят загуби, заради влошеното качество на продуктите, които съхраняват. В същото време плащаме немалки суми за потребена електроенергия. Колкото напишат от енергийното дружество - толкова. Независимо от качеството на тока, който получаваме. За правата ни на потребители на енергийни услуги няма кой да се погрижи“.
Според него потребителят трябва да се обади на доставчика, да го моли, а той отговаря, че има авария. Но нима може да има 20 пъти на ден аварии - риторично запита Петков. Още повече, че на 5 март нито е имало буреносен вятър, нито снеговалежи. Просто енергийната компания прехвърля своите грешки върху гърба на потребителите, които нямат никаква защита отникъде - нито от КЕВР, нито от омбудсмана, от никого, счита още бизнесменът. „Ако се вземат разпечатките на „Енерго про“, а преди това на Е.ОН за последните пет години ще се види, че минимум над 1000 пъти са включвалеи и изключвали тока. И няма кой от ръководството на енергийното дружество да излезе и да каже: „Да, имаме проблеми, нужни са ни поне три дни, примерно, за да ги решим“. И да направят необходимите ремонти. Не по 20 пъти дневно да спират и пускат електрозахранването. И то точно в празничния почивен ден. Как да си починеш, как да си наготвиш, как да празнуваш. „Никой не изпълнява Закона, според който когато енергийната компания спира тока, би трябвало да плаща неустойки на потребителите - заяви Стефан Петков. - Такова нещо в България няма, независимо от българското законодателство. В Германия, например, миналатя есен, поради свръхпотребление, им върнаха пари за използван ток. При нас такова нещо няма. Не знам кой може да застави енергийното дружество да отремонтира качествено електрозахранването по линията Янковци-Армени, която не е толкова дълга, около 10 км. Защото в понеделник при нас беше някакъв ужас. Вчера се обадих на техниците в Енергото да питам какво става, но никой успя да ни ориентира колко дена и колко часа няма да има ток. Навремето, при социализма, ти казват: Има авария, която за два часа ще бъде отстранена. И го правеха. А сега има авария и отговарят - работим. Ама колко време ще работят, никой не информира. „Излиза, че съм длъжен да купя електроенергията, когато ми я дадат, независимо от нейното качество - продължи с жалбата си Стефан Петков. - Но когато си купуваш хляб, първо питаш днешен ли е, мек и хубав ли е, ако не ти хареса - не го вземаш. Нека да попитат и всички кметове по тази линия дали са доволни от електрозахранването на населените места, нека и омбудсманът на Република България да вземе отношение по този въпрос. Защото Енергото ни побърка. Ние плащаме, а те си правят, каквото си искат. Ако не платим навреме - веднага ни дърпат шалтера, че трябва да си плащаме и повторното включване в мрежата. А като не ни подават захранване, ние какво да правим? Остава ни единственото да чакаме. Потребителите на енергия буквално нямаме никакви права. Нека КЕВР и омбудсманът да кажат нормално ли е без всякаква причина „Енерго про“ да ни подлага на енергиен геноцид. Никой не се интересува от съдбата, от правата на народа. Защитени са монополистите, а правата на обикновения човек няма кой да защити“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Бюрокрация

Към началото