Данъчните декларации ще са по-кратки

<p>Данъчните декларации, които гражданите ще подават тази година, ще са
Данъчните декларации ще са по-

Данъчните декларации, които гражданите ще подават тази година, ще са по-кратки. Освен това ще могат да се изпращат в Националната агенция по приходите и през интернет, без да е нужен електронен подпис. Придобитите коли или имоти вече няма да се деклари

данъчните декларации, които гражданите ще подават тази година, ще са по-кратки. Освен това ще могат да се изпращат в Националната агенция по приходите и през интернет, без да е нужен електронен подпис. Придобитите коли или имоти вече няма да се декларират в общината за начисляването на данък.

 

Това са част от промените при декларирането и плащането на данъци през 2015 г. Промени в ставките на основните плащания Към държавата няма.

 

Тазгодишните данъчни декларации, с които физическите лица декларират приходите си за 2014 г., са с 4 страници по-кратки от миналогодишните. Към основната част обаче все още има различни приложения в зависимост от източника на доходите.

 

Вече няма да се попълват данни за работодателя, когато се посочва информацията за постъпленията от трудов договор. Причината е, че Тези данни вече са налични в НАП. Това обаче не важи при попълването на приложенията за доходи от хонорари и други възнаграждения, различни от трудовите.

 

удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски вече се посочват общо, а не разбити по фондовете на държавно обществено и здравно осигуряване. Това означава, че работодателите ще издават и служебни бележки за доходите с общата сума на удържаните осигуровки.

 

Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях имот като адрес или вид.

 

Самите декларации ще могат да се подават по електронен път и без електронен подпис. За да се възползват от тази възможност, хората трябва да имат персонален индентификационен код, който се издава безплатно в офиса на приходната агенция по постоянен адрес. Тази година само хората, които подадат декларациите си онлайн до 31 март, ще могат да ползват 5% отстъпка от данъка. За целта трябва да платят цялото задължение до края на април. През 2014 г. отстъпка имаше за всички, които платят до 10 февруари, както и за подалите онлайн декларации.

 

От 2015 г. хората, които имат доходи от хонорари или други извънтрудови правоотношения ще могат да избират дали данъците за последното тримесечие на годината да се платят авансово от работодателя или да бъдат погасени през 2016 г. През 2014 г. предварително се внасяха само данъците за първите три тримесечия на годината, а за последното това става след подаване на данъчната декларация.

 

Без преференции за ниски доходи

 

От тази година отпада възможността хората с минимални доходи да получат обратно платения авансово данък върху тях. Това облекчение важеше само за доходите през 2014 г., а платените суми за тях трябва да бъдат върнати през тази година.

 

То беше въведено по предложение на БСП от предишното Народно събрание и беше отменено с гласуването на данъчните закони от настоящия парламент. Реално обаче 90% от хората с годишен доход до 4080 лв. през 2014 г. няма да получат платените данъци обратно. Причината е, че Според закона те не трябва да са получавали други доходи като помощи и обезщетения например. Според анализ на НАП на това условие не отговарят повечето от около 200 000 граждани с минимални доходи.

 

От приходната агенция призоваха хората да не подават декларации с искане за връщане на данъка върху доходите, ако са имали и други постъпления, защото така ще нарушат закона. Тези, които се колебаят дали имат право да получат обратно платените през 2014 г. суми, могат да потърсят съвет на информационния телефон на НАП 070018700.

 

За хората, които отговарят на условията за връщане на данъка, има специална данъчна декларация, публикувана на сайта на приходната агенция.

 

С отпадането на т. нар. необлагаем минимум бяха въведени минимални данъчни преференции за семейства с до три деца. При едно дете годишната данъчна основа на единия родител ще се намалява с 200 лв., което означава с 20 лв. по-нисък данък на година. За второ дете доходите ще бъдат намалени с 400 лв. и съответно отстъпката ще е 40 лв., а за трето – с 600 лв. по-ниска данъчна основа и 60 лв. преференция. Тези бонуси ще могат да се ползват през 2016 г.

 

Данъкът върху лихвите от депозити остава 8% и през 2015 г. За сметка на това ставката ще важи за абсолютно всички сметки в банките, а не само за срочните депозити, както беше досега.

 

Улеснения при сделките с коли и имоти

 

От 1 януари 2015 г. всички хора, които купуват, прехвърлят или отписват моторни превозни средства, няма да ходят до общинската данъчна администрация, за да отразят и там промяната. Достатъчно ще е вписването или отписването в КАТ, а от там информацията ще се изпраща по служебен път в общината.

 

Това би трябвало да изчисти и грешките в общинските регистри, където често не се отразява спирането от движение на автомобилите или пък те се водят на друг или няколко собственика.

 

Същият принцип на служебно предаване на информацията ще важи и за сделките с имоти, които също няма да се декларират в общината.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Бюрокрация

Към началото

Следвай ни