Спортисти и доброволци учат малките ученици на физическа активност

Препоръчана! 	Млади габровски спортисти и доброволци забавляват деца от началната степен
Спортисти и доброволци учат малките ученици на физическа активност
Млади габровски спортисти и доброволци забавляват деца от началната степен и ги учат на любов към движението и спорта, към здравословния начин на живот. Програмата се нарича „Здравейко“ и е разработена от Общинския съвет по наркотични вещества и Приванти

НАДЕЖДА ТИХОВА

Млади габровски спортисти и доброволци забавляват деца от началната степен и ги учат на любов към движението и спорта, към здравословния начин на живот. Програмата се нарича „Здравейко“ и е разработена от Общинския съвет по наркотични вещества и Привантивно-информационния център на габровската Община. Тя се реализира за пръв път през лятото на миналата година по време на Лятната академия в училищата и е насочена към деца от първи до четвърти клас с цел превенция на рисковото поведение.

„След като в края на миналата година започнахме партньорство с Футболния клуб „Чардафон 1919“, открихме нови възможности, с които да разнообразим тази програма – разказа Габриела Йосифова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества. - От тази учебна година Футболният клуб и юношеският отбор на „Чардафон“ станаха наши партньори в програма „Здравейко“. С тях посещаваме училища по време на заниманията, които се провеждат в следобедните часове. А основните действащи лица в реализирането на тази програма са нашите доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества и юношите от футболен клуб „Чардафон“. Те влизат в ролята на треньори на малките ученици в различните спортни занимания и игри и по този начин заниманието става много по интересно за децата. Много по-мотивиращо за тях е да участват в състезателни игри когато техни капитани са доброволци и футболисти. Целта е младите хора да им покажат колко е хубаво да спортуваш и колко е важен спортът не само за здравето. Ние наблягаме и на това, че спортът помага на едно дете да си намери нови приятели, да работи в екип, да бъде отговорно, да си поставя и постига цели.“

През тази учебна година младите спортисти и доброволци се занимават с деца от ОУ „Ран Босилек“, Начално училище „В. Левски“ и ОУ „Неофит Рилски“. За да се получи екип от футболисти и доброволци, в началото на програмата било проведено обучение на спортистите. Партньорството на доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества и момчетата от юношеския отбор на „Чардафон“ не се изчерпва с програма „Здравейко“. Поредната им инициатива се нарича „Заедно извън час“. Проектът беше одобрен за финансиране от „Младежка банка“ към ИМКА. Първата проява по него вече е реализирана – излет до Соколския манастир, а на 11 и 22 май са планирани излети до Градище и Узана. Всеки ученик от осми до дванадесети клас е добре дошъл да участва в тези излети, походи и различни спортни игри на открито. Част от тях са не само за раздвижване, а за сплотяване, за доверие и екипност.

Благодарение на заниманият с малките ученици, батковците от „Чардафон“ видели възхищение в очите им и се почувствали важни, значими и полезни. Георги Милчев е единадесетокласник в Гимназията по строителство. Той се занимава с различни видове спорт още от втори клас. Тренира не само футбол, а и волейбол и борба. „Обичам да отделям време за по-малките деца, приятно ми е да го правя, доставя ми удоволствие – споделя Георги. - Много забавни бяха например игрите, в които те минават между конусите, правят спринт и подават една топка на свой съотборник.“

Според Георги „Здравейко“ им донесъл и нови запознанства със свои връстници – доброволците, а започналите излети ще им помогнат да се сплотят още повече.

Иван Петров е десетокласник в ПТГ „Д-р Н. Василиади“. Той се занимава с футбол вече девет години. В заниманията с децата вижда нов тип развлечение и създаването на нов колектив между отбора и доброволците. Наученото от треньора си момчетата се стремят да предадат на малчуганите в училищата – да бъдат сплотени като отбор, да се подкрепят, да си вярват и т. н. Има игра, в която децата са с вързани очи и трябва да разчитат на батковците да ги водят през различните препятствия. За целта трябва да им се доверяват. Изграждането на взаимни симпатии е нормално и малки и големи се разпознават и на улицата, поздравяват се, заговарят се.

Според Николай Иванов – ученик от Природоматематическата гимназия, заниманията с децата са много приятни и интересни. Когато ги питали какви мечтаят да станат, те споделяли най-често, че искат да станат като някой известен спортист. Децата се радват много на младите футболисти. Мислят ги за герои и мечтаят да станат като тях.

Стефан Йорданов е ученик в ПГ по туризъм. Идеята на „Здравейко“, според него е децата да влязат в „правилния път“, да знаят, че е по-добре не да играеш на компютъра, а да потичаш навън или да се забавляваш като спортуваш. Така хем ще се чувстваш по-добре, хем ще намериш нови приятели.

Доброволците на Младежкия съвет по наркотични вещества потвърдиха тезата, че в съвместната работа с момчетата от „Чардафон“ те се сдобили с нови приятели и един по-голям общ колектив. В началото били шокирани малко, но след това всеки със своята различност допринасял „машината“ на колектива да върви по-добре. Така мисли Янита Йотева – ученичка от ПГ по туризъм, която е доброволец от 4 години. „Когато всички започнахме да работим заедно с децата, беше много полезно, защото малкото дете винаги подражава на по-големите – коментира Янита. - Когато ние им покажем правилния начин на живот – да спортуват, да уважават хората край себе си и да се борят за това, което мечтаят, те започват да харесват всичко това и да ни подражават малко или много.“ Виктория Колева от Природоматематическата гимназия твърди, че й харесва реакцията на деца и начинът, по който те ги възприемат, как се впускат във всяка предложена им инициатива с много желание. Така научават нещо ново и също създават екипи във формираните отбори от класа.

Да бъдат физически активни поне 60 минути на ден, на това учат батковците и какичките малките ученици по програма „Здравейко“. Всяко дете получава своята „книжка“ за физическа активност, в която попълва всеки ден от седмицата с какво точно се е занимавало – бягане на двора, плуване, игра на футбол и т. н.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни