Севлиево отбелязва Международния ден на редките болести

Над 300 милиона души в света живеят с поне едно рядко заболяване.

На 28 февруари отбелязваме Международния ден на редките болести, чиято цел е повишаване на информираността за редките болести, което на свой ред да улесни разпознаването на симптомите и ранната им диагностика.
Над 300 милиона души в света живеят с поне едно рядко заболяване. През 2007 г. в България е учреден Национален алианс на хора с редки болести (НАХРБ).
Сдружението обединява пациенти със 75 редки заболявания, като играе ролята на свързващо звено между тях и обществената здравната система.
С активното участие на НАХРБ бе приета Национална програма за редки болести за периода 2009 - 2013 г. През 2014 г. бе допълнен Законът за здравето с текстове, пряко отнасящи се към редките болести. През 2015 г. стартира работата на Комисия по редки болести към МЗ. Това постави България на челно място в процеса на промяна, свързана с отношението на обществото към хората, засегнати от редки заболявания.
Идеята е, фукусирайки вниманието върху Международния ден на редките болести, да се повиши и ангажираността към грижата за собственото здраве, да се подпомогне социалната политика в страната.
Събитието ще се проведе за първа година в Севлиево и ще включва информационна кампания, в рамките на която пред сградата на Община Севлиево от 12:00 зо 13:00 часа на 28 февруари тържествено ще бъдат пуснати разноцветни балони в знак на съпричастност.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни