Севлиево отбеляза 142 години от освобождението на града от османско владичество

Sеvliеvo-otbеllaza-142-godini-ot-osvobozhdеniеto-na-grada-ot-osmansko-vladichеstvo
poklonenie-2.jpg
Граждани и гости на града отдадоха почит на загиналите пред паметника на Свободата

Вчера Севлиево се поклони пред героите, на които дължи свободата си. По повод 142-ата годишнина от Освобождението на града пред паметника на Свободата се събраха граждани и гости на Севлиево, за да почетат паметта на загиналите.

В знак на уважение венци и цветя поднесоха кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, народният представител Иглика Събева, председателят на Общинския съвет в Севлиево Здравка Лалева, заместник-кметовете на общината - Калина Георгиева, Невена Тодорова, Красимира Георгиева и Ахмед Мехмедов, общински съветници, политическа партия ГЕРБ, Военно окръжие – Габрово, бизнес сдружение „Севлиево XXI век“, сдружение „Русофили“, директори и възпитаници от учебни заведения, Регионалното депо за отпадъци, жители и гости на град Севлиево.

Уредникът на Историческия музей Димитър Димитров произнесе пламенно слово в памет на загиналите. Той припомни историческите действия, провели се на този ден и разказа за героизма на хилядите български, руски, финландски, украински и други знайни, и незнайни войни, дали живота си за свободата на родината и освобождението на Севлиево и околията.

„Рано на 15 юли 1877 г. руските части са посрещнати на моста на Кольо Фичето с радост, но и с опасения, защото башибозуците вече са навлезли в западната част на Севлиево. Битката продължава цял ден и въпреки численото превъзходство на башибозуците руските части успяват да победят с българска помощ. Така 16 юли се превръща в първия свободен ден за града ни след близо 500 гoдини турска власт.

След Освобождението опълченците от войната се обединяват в идеята за издигане на паметник на Свободата, срещу който стоим днес. Той е завършен през 1894 г. и е посветен на загиналите руски войни и български поборници за Освобождението на града ни и на родината“, заяви в словото си Димитров.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни