С филма „ЛЪВСКИЙ-Европеец в Българско“ Трявна ще отбележи рождението на Апостола

Прожекцията е от 21.00 часа пред читалището

На 18 юли се навършват 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По този повод и във връзка с 150-та годишнина от обесването му, Община Трявна организира прожекция на филма „ЛЪВСКИЙ-Европеец в Българско“, който ще бъде представен на голям екран в деня на честването. 60-минутната история за живота и делото на незабравимия революционер ще бъде излъчена на площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното читалище в Трявна от 21:00 ч.
На прожекцията на филма ще присъстват кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която ще отправи своите слова по случай 186-та годишнина от рождението на Левски, сценаристът на филма г-жа Илиана Минковска и поетът г-н Красимир Стефанов. Двамата ще изнесат кратка беседа преди и след филма, както и кратък поетичен рецитал, свързан с делото на Апостола на свободата.

„ЛЪВСКИЙ-Европеец в Българско“ е хибридно-документален филм с игрални и анимационни възстановки. Автор на лентата е младият режисьор и основател на „Незабравимата България“ д-р Искрен Красимиров. Главната роля е поверена на актьора Симеон Владов, а разказвач на житейската история на Левски е журналистът Златимир Йочев. Консултанти на филма са историците проф. Пламен Митев и проф. Иван Стоянов.

По-рано през деня кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна ще отдадат своята почит пред барелефа на Васил Левски на Поп-Ангеловата къща, където Апостола на свободата е намирал неведнъж своето убежище при идването си във възрожденския град. Местното ръководство ще поднесе своите цветя точно в 10:00 ч. Жители и гости на града също ще могат също да се поклонят и да отдадат своята признателност към делото на Апостола на свободата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни