Руският патриарх призова вярващите да спазват правилата

Препоръчана! Patriarh-Kiril
Патриарх Кирил

Да се спазват всички санитарни правила, призовал вярващите по време на проповед в храма "Благоверный княз Игорь Черниговский" в Переделкине руският патриарх Кирил, цитиран от сайта на "Комсомолска правда" вчера.

 

"Ние сме длъжи да спазваме всички необходими санитарни правила, в никакъв случай да не ги игнорираме, както правят някои зловредни хора, определяйки се за вярващи, които заявяват: "Къде е вярата наша, ако се боим от инфекция?" Един мъдър човек, отговаряйки на тази нелепост, каза: "А ти се прекръсти и скочи от петия етаж! Но няма да направиш това, уповавайки се на своята вяра. Защо тогава подтикваш хората да нарушават правила, които трябва да спазват, позовавайки се на вярата?" - попитал главата на Руската православна църква. Той напомнил, че Господ търси различни способи, за да вразуми хората. "Ние трябва по друг начин да погледнем на "китайската болест" - смята патриарх Кирил. - Още веднъж искам да кажа - появята на тази болест трябва да ни помогне да разберем в какъв кризис, свързан с горделивостта, самоувереността, се намира днешната човешка цивилизация. Господ ни вразумява по различни начини. Днес той ни показва ограничеността на нашите възможности, не за да изпадаме в отчаяние, не да се предаваме, не да губим способността си да се съпротивляваме, а да осъзнаем своята лична чупливост и колка крехка е човешката цивилизация."

Руският патриарх посъветвал в кризисната ситуация да се види и милостта Божия: "Днешните обстоятелства трябва да укрепят в нас вярата. А тези, които се съмняват, вероятно ще преминат през тези изпитания и при правилно отношение към тях, от съмняващи се ще се превърнат във вярващи. Да се надяваме, че някои от невярващите ще видят в изпитанията Божията ръка и Неговата милост и ще открият човешките си сърца, които до вчера бяха каменни, и ще станат деца на Авраама, как за това говори Божието слово".

Патриарх Кирил утвърдил и текст за специална молитва, която се чете във всички руски православни храмове. В нея липсва думата "коронавирус", а се говори, че молитвите трябва да четат "във време на разпространението на вредоносна епидемия". Свещният синод пък разпространил специална инструкция до настоятелствата на църквите - да се дизенфекцират иконите, след кръщение да се сменя святата вода, на вярващите се препоръчва да не целуват кръста и ръка на свещениците.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото