Проучване: Коронавирусът остава за дълго във въздуха – Как се предава?

photo-low.jpg
photo-low.jpg

Коронавирусът остава за дълго във въздуха дори, когато болните вече са напуснали помещението. Това става ясно от доклад, публикуван на MedRxiv. Учени са открили следи от вируса стаите и коридорите на Медицинския център към Университета на Небраска, където пациенти с COVID-19 са били диагностицирани и поставени в изолация.

До момента от Световната здравна организация твърдят, че вирусът се разпространява основно чрез респираторни капчици (дроплети), които се отделят при кашляне и кихане.

Изследвани са били 13 болнични стаи, като са открити високи нива на концентрация на вируса. Пробите от коридорите и общите помещения пред болничните стаи, които се използват от медицинския персонал, също са били позитивни.

Към момента проучването не е рецензирано от други учени, което изисква допълнително време, но поставя въпроса за по-сериозни мерки за защита от вируса и може да промени необходимите мерки, които да се вземат за да се ограничи разпространението му.

“Идентифицирахме редица проби, които откриват вирусни гени във въздуха, което потвърждава, според нас, необходимостта от приоритизиране на защитата на дихателните пътища и използване на среди с отрицателно налягане, когато става дума за грижа за пациентите,” казва в изявление д-р Джон Лоу, един от авторите на проучването и вицепрезидент на Професионално обучение за здравна сигурност.

Освен във въздуха, върху множеството от обичайно използвани предмети и тоалетни принадлежности също са били заразени, което показва, че SARS-CoV-2 се разпространява широко в околната среда.

Според д-р Марк Руп, ръководител на департамент по инфекциозни болести в Медицинския център към Университета на Небраска, проучването не показва дали вирусът се предава по въздушен път като цяло, но поставя сериозно въпроса за необходимостта от защитно облекло за медицинския персонал, докато са налице по-сериозни данни в тази посока.

Как се предава коронавирусът?

Данни от проучването показват, че заболяването може да се разпространи по следния начин:

  • Директен контакт
    • Въздушни капчици (дроплети)
    • От човек на човек при директен контакт
  • Индиректен контакт
    • Заразени обекти
    • Предаване по въздуха

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото