Проф. Кантарджиев: Щом усетите болки в гърлото от ковид вземате сода и лимон

Топ новина! Prof.-Kantardzhiev-izpolzva-nai-efektivniyat-nachin-da-se-zapoznae-s-obstanovkata-v-regiona
Проф. Кантарджиев използва най-ефективният начин да се запознае с обстановката в региона
Новият вариант на Омикрон от няколко дни вече циркулира в страната.

Той 30 пъти по-заразен от уханския Ковид 19, каза вчера в Габрово известният епидемиолог, имунолог и микробиолог, учен с международно признание, проф. д-р Тодор Кантарджиев. В препълнената зала "Възраждане" той се срещна с габровци по покана на читалище "Будителите" и изнесе лекция на тема "Инфекциите и общественото здраве".
"Новият вариант на Ковид първо се разпространи в Португалия, страната с най-много имунизирани. А също така и в Гърция, където почиват много българи. Българинът като е в Гърция носи маска по фериботите, в градския транспорт, но като се върне в България хвърля маските, не помагали. Как да не помагат, аз 8 години съм работил с най-опасните инфекции, ако не действаше маската нямаше сега да съм тук.
Българите много пътуват, но като ги гледаме по телевизията маски по летищата не носят. Ще ни развалят лятото.

Габрово е на четвърто място отзад напред по заболеваемост. В София вълната започна. Хората трябва да знаят да проветряват, да отворят прозорците, да носят маски в градския транспорт и на закрито, всичко, което е възможно, да се прави навън. И да знаете от мен, заболи ли ви гърло вземате сода и лимон. Ако сте ваксинирани, се боледува много леко.
Наскоро бе разгледан въпросът за европейската и американската регулация и се реши фирмите, които предлагат ваксини и за новия вариант да се използват само за бустер и да бъдат въвеждани както всяка година се въвежда за грипната ваксина. Не като нова ваксина, а като бустер.
Трябва да се направи четвъртата доза на ваксината, ваксините не покриват вируса за дълго време. 12 месеца след бустерната доза или само двете дози от миналата година в момента защитават от новия вариант само 30 процента. Ако си сложиш бустер четвърта доза, поне следващите 4-5 месеца си защитен висока степен от новия вариант, от влизане в болница, от тежко прекарване и даже да се разболееш, няма да го разбереш, най-много два дни ще имаш болки в гърлото.
Проблемът е, че сега няма писиар за изследване, няма вече ковид центрове. Готови сме за следващата вълна, която беше привнесена с активно бездействие.
През лятото най-честите инфекции е ентеровирусите, които се разпространяват в червата. Горещините предизвикват бактерии, но не и диария. Вирусните диарии са характерни за есента или края на зимата. За много кратко време минава, Слава Богу. За съжаление няма траен имунитет. Ротавирусните инфекции са характерни за зимния сезон, те са най-срещани при бебетата, свързани са с обезводняване.
Летните инфекции ентеровирусите при дете минават за 3-4 дни, с висока температура, възможен обрив по кожата. Ентеровирусната инфекциа е инфекция на мръсните ръце, от водоеми. При възрастните преминава с висока температура един ден, не можеш да станеш от леглото. На втория ден си по-добре и не ходиш на доктор.
Сега всички украинчета, които отиват в български училища и детски градини се изследват за детски паралич. У нас не се прилага жива ваксина за детски паралич. В Лондон фекалните води ги изследват за вирус на детски паралич и намериха такъв вирус. Но нещата са под контрол.
У нас имаме най-луксозният календар в Европа, купуват се най-качествените ваксини, които дори някои западни държави не могат да си го позволят. Който иска да си пази децата, да ги ваксинира.
През 90-те години стана най-голямата епидемия от дифтерия. 46 000 случая на дифтерия в Русия и Украйна, прескочи и у нас. Бях тогава млад национален консултант, ходих в две сливенски села, където 7 деца бяха болни, шест деца починаха. Не бяха ваксинирани. Това става, когато не се ваксинират децата. До Ковида имахме 0.5 процента отказващи да си ваксинират децата. Сега сме на 15 процента. Паднаха ваксините срешу дифтерия, коклюш, тетанус, детски паралич. Много е страшно. Това е по-страшно от коронавируса.
От 1992 година започнахме да ги ваксинираме за хепатит. Рядко намаля хепатита. Хубаво е, ако се прави ваксина за хепатит В, на 5-6 година да се прави и за хепатит А. Хепатит В се предава по полов път. Именно затова има ваксина, защото лечението не е добро, до унищожаване на вируса много рядко се стига. За хепатит С има лечение, за 3 месеца изчезва вируса. Това е голяма революция.
Каквото можем за инфекциите го правим.".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни