Проф. д-р Елмар Хайнеман стана Доктор хонорис кауза на ТУ

Топ новина! Prof.-d-r-lmar-Haynman-stana-Doktor-honoris-kauza-na-TU
Проф. д-р Елмар Хайнеман стана Доктор хонорис кауза на ТУ
Проф. д-р Елмар Хайнеман – ректор на Университета за приложни науки в град Шмалкалден, Германия, беше удостоен вчера с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Техническия университет в Габрово.

Проф. д-р Елмар Хайнеман – ректор на Университета за приложни науки в град Шмалкалден, Германия, беше удостоен вчера с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Техническия университет в Габрово. Церемонията по неговото награждаване беше съчетана с провеждането на тържествен Академичен съвет, посветен на днешния 24 май – Денят българската просвета и култура и на славянската писменост.

Гости на тържеството бяха великотърновският митрополит Григорий, Йорг Шенк – референт по научните въпроси в посолството на Германия в София, Луиза Зюс от посолството на Германия в София, проф. Николай Ганев – Доктор хонорис кауза на ТУ, който работи в Чешкия технически университет в Прага, проф. д-р Карстен Ропел – декан на Електрофакултета към Университета за приложни науки в Шмалкалден, д-р Маркус Хорнунг – ръководител на Международния отдел в Университета за приложния науки, както и архийерейският наместник отец Руслан и кметът Таня Христова.

Академично слово по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост прочете доц. Таня Атанасова от Кирило-Методиевския научен център към БАН.

С поздравление за най-светлия празник – 24 май, към преподавателите и студентите се обърна кметът Таня Христова.

„Днес сме изключително горди, че сме запазили българската си идентичност чрез езика, словото и писмеността си, но сме и горди, че създаваме наука, откриваме нови светове и прекрачваме в бъдещето“ - каза кметът Таня Христова. Според нея бъдещето принадлежи на онзи, който знае как да инвестира в наука, образование, нови технологии и има смелостта да защитава тяхната необходимост като основополагаща за успеха на една достойна нация. Таня Христова пожела на студенти и преподаватели да бъдат смели в научните си изследвания, дръзки в откритията, постоянни в откриването и постигането на познания, трудолюбиви в ученето, непредубедени към новото.

С чувство за хумор започна словото си г-н Йорг Шенг от Посолството на Германия в София. Той обяви, че ще действа като в някогашното движение в България „Направи си сам“ и сам ще си превежда словото от български на немски. Той изненада повечето от присъстващите с безупречния си български език.

След това дойде ред на церемонията по награждаването на проф. д-р Елмар Хайнеман. Неговата преподавателска и научна биография и приносът му за Техническия университет в Габрово, бяха представени от зам.-ректора доц. Лиляна Русанова. Проф. Хайнеман завършва машинно инженерство, а по-късно защитава дисертация на тема „Безконтактно откриване и наблюдение на движещ се обект“. Кариерата му започва като научен асистент в Института по технологии на автоматизацията. Днес проф. Хайнеман е виден учен и специалист, автор на множество разработки и публикации. Неговата отдаденост на науката, многобройните му постижения и дългогодишна практика му спечелват одобрението на академичната общност не само в Германия, но и в чужбина. Проф. Хайнеман е ректор на Университета по приложни науки в Шмалкалден от 2008 година до днес. Оттогава датира и сътрудничеството между габровския ТУ и университета в Шмалкалден, в резултат на което множество студенти и преподаватели са реализирали обмен. Благодарение на активното съдействие на проф. Хайнеман партньорството между ТУ в Габрово и Университета за приложни науки в Шмалкалден вече има добри традиции, взаимно уважение и потенциал за неговото задълбочаване.

Облечен в тържествена тога проф. д-р Елмар Хайнеман бе удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ и получи почетен знак, папирус и плакет с надпис. Неговото академично слово беше посветено на факторите за успеха в международното сътрудничество между висшите училища. В него ректорът на Университета за приложни науки очерта и съвсем конкретни пътища за бъдещото сътрудничество между двата университета. Според него за това сътрудничество трябва да се говори като за „стратегическо партньорство“.

На празничното тържество бяха наградени за отличен успех и по случай 24 май общо 24 студенти. Отличниците получиха грамоти, но те ще имат и парично покритие от по 200 лева. С грамота и парична награда в размер на 500 евро беше удостоен Мирослав Начев – студент от четвърти курс в специалност „Компютърни системи и технологии“ за изключителните му постижения и принос за издигане имиджа на ТУ.

За дългогодишната си преподавателска дейност и работа в Техническия университет по случай 24 май грамоти получиха 11 преподаватели и служители. Грамота и плакет с надпис получиха четирима пенсионирани преподаватели и двама пенсионирани служители.

Тържеството нямаше да е пълно, ако в него не беше участвал и великотърновският митрополит Григорий. По традиция той отслужи водосвет съвместно с архиерейския наместник отец Руслан, благослови университета, неговите партньори, преподаватели и студенти и произнесе забележително както винаги слово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни