Почина Българският патриарх Неофит

Топ новина! -T-zhnata-novina-za-konchinata-na-Negovo-Sveteishestvo-beshe-s-obschena-ofitsialno-v-23.30-chasa-v-sryada-ot-Svetiya-sinod-na-BPTS
Тъжната новина за кончината на Негово Светейшество беше съобщена официално в 23.30 часа в сряда от Светия синод на БПЦ
15 и 16 март - Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество. В събота във всички храмове в Габрово ще бъде отслужена заупокойна литургия за починалия патриарх.

Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит почина на 13 март на 78-годишна възраст. 
    Тъжната новина за кончината на Негово Светейшество беше съобщена официално в 23.30 часа в сряда от Светия синод на БПЦ:
    "Боголюбиви братя и сестри, на 13 март 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил.
    Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.
   Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa „Анестезиология и интензивно лечение“, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.
    Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!"

    На свое извънредно заседание Св. Синод по повод кончината на Светейшия патриарх Неофит на 13 март взе решение на 15 март, петък, от 9.00 часа тленните останки на Светейшия патриарх да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, а на 16 март, събота, от 9.30 часа да бъде отслужена заупокойна св. Литургия и опело.             С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено.

    Вчера Министерският съвет взе решение, с което обяви 15 март (петък) и 16 март (събота) за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

    "В събота във всички храмове в Габрово ще бъде отслужена заупокойна литургия за починалия патриарх, съобщи свещеноиконом Руслан Личев, архиерейски наместник на Габровска духовна околия. Нека се молим Бог да прости Негово Светейшество и да настани душата му в селенията на праведните" 
    Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е роден на 15 октомври 1945 г. в София.
    Завършва Софийската духовна семинария при гара Черепиш през 1965 г. След като отбива военната си служба, през септември 1967 г. е приет да следва в Духовната академия "Св. Климент Охридски“.
    На 3 август 1975 г. в Троянския манастир "Успение Богородично“ Симеон Димитров е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим. Максим го ръкополага последователно през годините за йеромонах, за архимандрит.
    От януари 1981 г. до декември 1985 г. Неофит е протосингел на Софийската митрополия. През хдекември 1985 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски“. От 1985 г. до 1989 г. е втори викарий на Софийския митрополит. 
    От 1 декември 1989 г. до юли 1991 г. е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски“. От 1991 г. до 1992 г. е пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет .  
    На 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното настоятелство при катедрален храм "Св. Александър Невски“.
    На 27 март 1994 г. е избран, а на 3 април с. г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. 
    На 24 февруари 2013 г. Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит с 90 гласа от присъствалите 138 делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор.             "Без вярата в Бога вярата в човека винаги ще носи разочарование и горест, казваше Неофит. Без вяра в Бога вярата в нас самите и в другите хора е суетна, празна, измамна. С колкото добри и справедливи намерения да започва едно дело, ако човек няма Бога за своя опора, упование, надежда и коректив – резултатите няма да са добри.“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни