Отец Руслан Личев: "Нужно е духовността да влезе в училищата и детските градини"

Топ новина! Otеts-Ruslan-Lichеv:--Nuzhno-е-duhovnostta-da-vlеzе-v-uchilishtata-i-dеtskitе-gradinii
otРµts-ruslan-17-02-20.jpg

"Малко сте, но като апостолите, отначало 12 на брой повярваха в учението на Христос, така и вие се опитвате да стигнете до душите на вашите възпитаници" - каза отец Руслан Личев, архиерейски наместник по врече на областната конференцията "Хуманизъм и вяра", организирана от Министерството на образованието и Синдиката на българските учители.

"Много е добре, че се поставя началото на религиозно образование. Вие във вашите презентации показвате, че има необходимост от това духовността да влезе в училищата и детските градини. Малко сте, но като апостолите, отначало 12 на брой повярваха в учението на Христос, така и вие се опитвате да стигнете до душите на вашите възпитаници.
Хубаво е, че след близо 70 години прекъсване на религиозното обучение, то отново се възстановява. Ясно е, че няма как това да стане веднага и достъпно за всички.Това, на което всички трябва да наблегнем е да не отделяме повече вярата, морала от Христос. Задачата на религиозното образование е да успеем да приемем Христос като личност
Това, което правите е първа стъпка, всяка следваща ще бъде по-добра, с подкрепата на все повече учители, на родителите и на всички нас, които се стремим да възпитаме и създадем едно по-любящо общество", каза отец Руслан Личев, архиерейски наместник по врече на областната конференцията "Хуманизъм и вяра", организирана от Министерството на образованието и Синдиката на българските учители.
Представени бяха презентации за религиозното възпитание от различни училища и детски градини в областта. Най-добрите ще участват в регионалния кръг на състезанието. Победителите са Цанка Минчева от детска градина "Радост" в Севлиево - направление детски градини, учителката от Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" Мария Попова - в гимназиалния етап.
С две отличия си тръгнаха учителите от Второ основно училище "Неофит Рилски", те бяха спечелени от Детелина Христова - в начален етап и Анатоли Антов - прогимназиален.
Детелина Христова води клуб по извънкласна дейност "Религия и ценности" в началната степен на училището. "Направих проучване сред родителите и учениците и видях, че те имат интерес към придобиване на допълнителни знания и умения за нравствените ценности и традициите на православието, за най-разпространените религии по света. Тогава формирах клуба с 12 ученици, те са от трети а клас, на който съм класен ръководител. Оказа се, че всички те са кръстени християнчета, които посещават църква на светлите празници", разказва Детелина Христова.
Целите на клуба са формиране на основни знания на православието; запознаване с основните символи на християнската вяра, приобщаване към непреходните нравствени ценности на християнския морал. Задачите, които си е поставил клуба са изграждане на почит към светците, запознаване с правилата на поведение в храма, възпитаване на християнските добродетели, утвърждаване на представите за добро и зло. Предвидени са теоретични и практически занимания, като посещения в Соколския манастир край Габрово и църквата "Свети Николай" в Троян.
Децата от клуба са посетили със своята учителка храма "Света Троица" в Габрово. Отец Валентин им разказал как е построена черквата, как трябва да се държат в храм, показал им разположението на олтара и иконите. Децата са запалили свещици, изпели песента "Молитва", а отецът подарил икони на всички.
"Теоретичните теми са свързани със сътворяване на света, първите хора, както и греха, който променя живота им. Предвидила съм запознаване на децата с Божиите заповеди.
В заниманията децата се запознават с изображенията и житиетата на светците, а също - традициите и обичаите на техния празник. Практическите занятия са свързани с редене на пъзел, оцветяване лика на изучавания светец, рисуване на празниците от народния календар, а също така - изработване на макети на църкви, на Ноевия ковчег, на ангели - при изучаване на Архангел Михаил..
Всички с нетърпение очакваме пролетните празници Сирни Заговезни, Цветница, Великден. Децата ще научат защо те са църковни празници, какви са традициите, свързани с тях. Те ще присъстват на празнична литургия. Планирали сме за предстоящия Великден да изработим просфора и други традиционни постни ястия.
Децата подготвят проекти на тема "Моят светец - моят имен ден". В края на учебната година с техни материали всеки ще изработи книжка "Какво научих за християнството", допълва Детелина Христова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни