От сряда децата отново на училище, но не всички

Топ новина! Georgi-Marinov
Георги Маринов
5000 щадящи тестове за децата от началния курс са получени в Габровска област.

 “Те са раздадени по училищата. Общият процент съгласие на родителите да се тестват децата им е 59.10% в областта. Според попълнените от родителите декларации децата могат да бъдат тествани от учители, от медицински специалисти. Това прави 67 процента от целия брой паралелки от първи до четвърти клас в областта. Според указанията най-малко 50 процента от учениците в паралелката трябва да имат разрешение за провеждане на 2 пъти седмично тестване. Тези, които не са на училище, се обучават онлайн. Това е по-трудният вариант за учителите. Ако времето за сутрешното тестване не стигне, за това могат да се ползват часовете за класа. Медицинският персонал също ще помага.
Има няколко училища в областта, в които приблизително 100 процента от паралелките започват да учат присъствено. Така е в Трявна, училище „Петко Рачев Славейков“, в малките населени места в Севлиевска община като Крамолин, Душево, Добромирка, там родителите разрешават децата да бъдат тествани“, казва началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово Георги Маринов.
Мая Колева, директор на Основно училище „Неофит Рилски“: „146 деца от 250 ученици от началния курс започнаха присъствено обучение. Другите ученици ще учат онлайн. Имаме два класа, които изцяло са онлайн, там желаещите да са на присъствено обучение нямат 50%, но според правилата, за да могат да се обучават присъствено, желаещите от паралелката трябва да са поне 50 на сто. Причината родителите да не желаят децата им да бъдат тествани са си техни лични, ние не ги разпитваме.
Създали сме нужната организация в училище, учителите под ръководството на медицинската сестра преминаха обучение за тестването. Има клипчета, изпратени от Министерството на образованието, които могат да си гледат и вкъщи.
Ако родители решат да подадат декларация другата седмица, например, ще включим и техните деца в присъственото обучение. Индивидуално онлайн обучение на всеки ученик няма как да се организира.
Всички учители и училищният персонал трябва да притежават зелен сертификат, за да преподават. Или да представят документ за антигенен тест. Очакваме да получим антигенни тестове и те ще се правят от учителите половин час преди започване на учебните занятия в два дни от седмицата - понеделник и четвъртък“.

Валентина Венкова, директор на Начално училище „Васил Левски“:
„При нас започват присъствено 4 паралелки, има по две - три деца в паралелка без декларация. В другите паралелки декларациите са 45- 46, затова децата от още 4 паралелки няма да ходят на училище. В една паралелки родителите не са съгласни да се тестват децата им и те ще учат онлайн. От всичките 161 деца 92 родители за заявили децата им да бъдат тествани. Общо 60 деца ще учат присъствено.
Не се организира специално онлайн обучение. Отваря се лаптоп, камерите показват какво се случва в часа. Тези деца, които учат от вкъщи, наблюдават чрез лаптопа си какво се случва в класната стая. Когато обучението е онлайн, учениците учат по 20 минути, сега ще бъдат по 40 минути. Много повече се преуморяват децата пред компютъра. Но това е решението на родителя“.
Според началника на Регионалния инспекторат всички родители са имали достатъчно време да попълнят декларация разрешават или не тестването на малките ученици. „Надявам се скоро всички да започнат да учат присъствено, трябва заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 души“, коментира още Маринов.
Имат ли готовност училищата да започнат присъствено обучение по този начин, колко от родителите са дали съгласие да се тестват децата им, коментират директори на габровски училища.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни