Осветиха църквата в Дебел дял

Oblastniyat-upravitel-Nevena-Petkova-pris-stva-na-t-rzhestveno-osveschavane-na-hrama-v-Debel-dyal
Областният управител Невена Петкова присъства на тържествено освещаване на храма в Дебел дял

Областният управител Невена Петкова присъства на тържествено освещаване на първия до този момент храм в село Дебел дял. Църквата носи името на последния български светец Лазар Дебеделски, който е родом оттам.

Църковното тържество, което събра десетки миряни, започне рано сутринта с Утреня. След освещаването на храма от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий беше извършена и Божествена Света Литургия. За всички присъстващи Кметското наместничество в Дебел дял беше приготвило курбан за здраве и спасение.
 За построявнате на храма се заговаря още през 2007 година, когато хората от селото решават, че там трябва да има такъв на имато на светеца. Сформиран е инициативен комитет с фонд”Свети Лазар Български Дебелдялски”. Построен е благодарение на дарения на родолюбиви българи и фирми от Габрово и страната.
 Свети мъченик Лазар Български е един от последните български светци. Още като момче той заминава за Мала Азия, където бил нает за овчар. Бил винаги с твърдата Христова вяра и това предизвикало омраза у един турски ага, който го хвърлил в тъмница. Започнали дълги изтезания или да приеме турската вяра, или да бъде обезглавен. Жигосвали го с нажежени железа по цялото тяло, нажежен бакърен тас поставяли върху главата му и обгорили езика му, но вярата си не предал. Неверниците се страхували да поставят въжето на шията на Лазар и заставили християни да сторят това, но той ги спасил и сам метнал примката около шията си на 23 април 1802 год.- 28 – годишен. За Свети мъченик Лазар било написано житие и съставена служба, които според описа на проф. Иван Шишманов се намирали в частната библиотека на йеромонах Неофит Рилски. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир “Свети Архангели”, където е означено и родното му място- Дебел дял. Още много документи сочат Свети Лазар като светец и над мощите му ставали чудеса.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни