Ние, хората с увреждания, искаме и заслужаваме достоен живот 

Nie,-horata-s-uvrezhdaniya,-iska
Ние, хората с увреждания, иска

Цанка Одажийска „Изминалата 2014 г. беше една от трудните години в двадесет и четири годишната история на организацията на Сдружение „Общинско дружество на инвалидите - Габрово“. То е в организационната структура на СИБ.“ <


С тези слова председателят на дружеството Васил Грънчаров започна своя отчет за дейността на Управителния съвет през изминалата година. Основните цели, да защитава интересите на хората с увреждания пред държавни, общински, обществени и други органи в страната и чужбина, са постигнати. На нас, най-неоправданите хора в страната, беше отнето правото на безплатно пътуване два пъти годишно с извънградските автобуси. Обедняването ни продължи за сметка на шепа хора, които продължиха да трупат богатства, да получават част от социалната пенсия.
От Общината забравиха доставянето на обезболяващи гелове и хранителни стоки в клуба, да раздаваме дрехи втора употреба. Кого обслужва клубът, след като не можеш да влезеш в него и да си поръчаш горещ чай през зимата или разхладителна напитка през лятото. Благодарение на активната работа на ръководството на СИБ, през 1995 г. е приет Закон за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите, през 2003 г. е приет Закон за защита от дикриминация. Сега всеки от нас може да работи според придобитата специалност и възможности. Ние, хората с увреждания, имаме това право като гражданин на свобода, образование, труд и щастие.
По численост ОДИ - Габрово не е от най-големите организации, но по дейност е на челните места. В състава на ОДИ влизат всички дружества от населените места, които са част от община Габрово - ДИ - Яворец, Драгановци, Стоевци, Армени, Вранилиловци, Райновци, Гъбене. Към ОДИ има изградена секция „Бит и култура“ с ръководител Радка Бойнова и ВГ „Надежда“ с художествен ръководител Стефка Карапенева и технически отговорник Пенка Гатева. Те провеждат редовно своите дейности. Активно работят и селските организации. В организционен план Дружеството работи на необходимата висота. Няма провалено мероприятие поради слаба организация, защото УС се справи блестящо с тези задачи. Станало е работодател на двама човека с ЕР на ТЕЛК на два граждански договора. Имаме Бюро за социални услуги, Дневен център за стари хора и Домашен помощник за възрастните хора. Наш председател участва в работата на Регионален обществен контрол. Искаме достъп на инвалидни колички до Ритуалната зала в Общината, на нашите справедливи искания не беше отговорено. Организирани са 3 групи за балнеолечение в с. Шипково с 83 човека, раздадени дрехи на 27 човека, козметични средства на 413 човека, консултации, информация, попълване на документи, придружаване на  трудноподвижните пред ТЕЛК, изплатени парични помощи по чл. 53 на 559 и в региона, безплатни помощни технически средства и ортопедични обувки, посещение на болни, мерене на кръвно налягане, четене на вестници и списания и кабелна телевизия. Среща с други сродни организации. Посетени са две изложби от 90 човека. Чествани са именни, рождени дни, юбилеи. Проведени са 46 здравни беседи, лекции. Подобаващо са отбелязани всички официални и битови празници - Нова година, Трифон Зарезан, Свети Валентин, Бабинден, 1 март, 3 март, 8 март, Първа пролет, Коледа, Деня на доброволеца и др. Тържествено беше отбелязан Денят на инвалида - 3 декември, с голям концерт в зала „Възраждане“ с частично платена вечеря. Всичко това беше възможно с помощта на нашите доброволци, повече от 50 човека, които са отработили 2000 часа доброволен труд. С това сме спестили много средства на нуждаещите се и техните семейства. Благодарни сме на Общината, която чрез „Заведения за социални услуги“ поема разходите за издръжка на клуба за отопление и осветление и телефон. Отне ни се правото да кандидатстваме за услугата „Домашен помощник“.
Изградената ВГ „Надежда“ с художествен  ръководител Стефка Карапенева спечели плакет - най-високата награда на фестивала в Перник, и специалната награда на Общината за цялостно представяне на групата. Тя е изнасяла самостоятелни концерти в много градове и села в страната и е посрещана с възторг от публиката. Всичко това беше възможно с помощта на нашите доброволци, повече от 50 човека. 
Дружеството се гордее с всичко, постигнато досега. Ние не искаме да бъдем съжалявани, не искаме подаяния, заради сполетените ни заболявания, а искаме да бъдем уважавани за постигнатото, за нашите умения, че се стремим да бъдем полезни на обществото, да бъдем равнопоставени. Искаме и заслужаваме достоен живот!
Насоки за работата на дружеството даде координаторката и член СИБ Стефка Рачева. Тя насочи вниманието ни да увеличаваме членския състав, да запознаваме членовете с измененията на всички законови уредби, да се търсят дарителски средства, да продължават секциите своята работа, да се предоставят помощни средства на нуждаещите се. Животът в клуба ще бъде такъв, какъвто си го направим. Вокална група „Надежда“ изнесе прекрасен концерт, с който много ни зарадва.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни