На Покров Богородичен - голям празник на Камъка

Топ новина! Protoierei-Todor-Todorov-izv-rshi-traditsionniya-vodosvet-v-n-na-dvora
Протойерей Тодор Тодоров извърши традиционния водосвет вън на двора
В габровския храм "Св. Йоан Предтеча" беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве

Църковният празник Покров на Света Богородица, неделният ден и прекрасното време събраха много габровци в храм "Св. Йоан Предтеча" на Камъка. 
Празникът започна рано сутринта с Утрина и Света Литургия. След това протойерей Тодор Тодоров извърши традиционния водосвет вън на двора, където има молитвен кът на Света Богородица. Тази година беше осветен и раздаден курбан за здраве на всички, които дойдоха на празника. 
Освен църковен празник на 1 октомври беше отбелязан и Денят в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите
Затова на Светата Литургия в заупокойна молитва бяха споменати загиналите на пътя, а за всички пострадали мотористи беше отправена молитва за бързо възстановяване. В църквата на Камъка се събраха и представители от габровските мотоклубове, за да почетат и се помолят за своите съмишленици.
После шествието на мотористите продължи в посока към Соколския манастир.

Миряни

Пред тях за безопасност се движеше автомобил на Пътна полиция.
"От мое име и от името на Църковното настоятелство благодаря на всички, които дойдоха в храма, за да отбележим заедно празника – каза отец Тодор. – Добре е, когато повече хора се съберат и отправят молитва заедно. То е казано в Евангелието: "... Защото, където двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях." В църквата е както в живота. Повече хора – по-силна е молитвата и повече се чува. Нашата обща молитва е покровът на Св. Богородица да е над всички нас, над нашия град и държава, и по нейните молитви да се възцари мир на Земята и любов между хората."
   

    * * *
    Покров Богородичен  е един по-особен празник посветен не на събитие от живота на Божията майка, а на чудо станало по нейните молитви и застъпничество. Самата дума “покров” освен покривало значи и защита. Било 10 век по времето на византийския император Лъв Мъдри, когато араби заплашвали да завладеят столицата Константинопол. В църквата в квартал Влахерна посветен на Св. Богородица, където и до днес се намира Живоприемний източник, се събрали много вярващи на всенощна служба - бдение за да измолят от Бог да ги избави от нашествието на иноверните. Малко преди полунощ Света Богородица съпровождана от светии и ангели се явила и тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго се молела. После свалила покривалото си и го простряла над хората в знак на защита. Това явяване видели Св. Андрей Юродиви и ученикът му Епифаний, но то станало известно на всички. Столицата била спасена и всички знаели на кого се дължи това, а именно на покрова на Света Богородица. Това чудо станало на 1 октомври 910 г. и малко по-късно в спомен на това събитие е установен празникът.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни