На Богоявление - тържествен водосвет и хвърляне на кръста в реката

Препоръчана! Na-Bogooavlеniе---tarzhеstvеn-vodosvеt-i-hvarllanе-na-krasta-v-rеkata
Jordfanovden-2019-(42).JPG

Днес на Богоявление за пореден път ще бъде хвърлен кръстът от моста "Игото" в Габрово.

Най-големият късметлия от смелчаците, които ще скочат в ледените води на реката, и извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Той ще бъде поздравен и дарен от кмета Таня Христова.

От 11.45 часа, ще бъде отслужен тържествен водосвет на пл. „Първи май 1876”. След водосвета шествието, водено от габровските свещеници, ще се отправи към мост „Игото”, където ще се извърши ритуалът „Потапяне на кръста”.

На 6 януари, Йордановден, църквата в музей „Етър” отбелязва своя храмов празник. От 9:45 ч. в храма по традиция ще се отслужи Света литургия, след която ще бъде извършен водосвет в работилниците по Чаршията и ще се раздаде курбан за здраве.

Честването на Йордановден в Трявна ще започне в 8:30 ч. с празнична света литургия в храм „Св. Архангел Михаил“. Хвърлянето на Светия кръст по традиция ще бъде извършено от железния мост в района на Народно читалище „Пенчо Славейков - 1871“. Ритуалът е с начален час 10:30. Този, който извади кръста от водите на Тревненска река ще получи и парична награда от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

Богоявление /Йордановден/ е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и затова денят се нарича Богоявление.

Тъй като с кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене, празникът слага край на т.нар. „мръсни дни“, в които според вярванията по земята бродят караконджули и демони.

В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелае човек ще се сбъдне. Според поверията, ако кръстът на Йордановден замръзне, годината ще донесе много здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни