На Богоявление по обяд спират движението

Топ новина! V-Gabrovo-smelchatsite-pak-sche-skachat-ot-mostta--Igoto-
В Габрово смелчаците пак ще скачат от мостта "Игото"
В Трявна за първи път Богоявленският ритуал ще се извърши под съпровод на гайда и тъпан, с мъжко право хоро на площада

Утре църквата чества Кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан.
Това е третият по значимост християнски празник след Рождеството и Възкресението на Исус. Нарича се Богоявление, защото за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица – Отец, Син и Дух Свети.
Християните вярват, че осветената от Божията благодат вода очиства от греховете и може да прогонва всякакви зли сили.
Има поверие, че ако на Богоявление замръзне китката, с която свещеникът ръси светената вода, то годината ще е здрава и плодотворна. 
Според православната традиция във всеки храм се прави водосвет, водата се пази през цялата година, тъй като се смята, че има лечебна сила. Тази светена вода не се смесва с други светени води.
Как ще празнуват Богоявление жителите на областта. 
ГАБРОВО
Във връзка с провеждането на традиционния ритуал по потапянето на богоявленския кръст във водите на Янтра на 6 януари ще бъде ограничено движението на автомобили по ул. „Ген. Радецки“ от пл. “Първи май 1876“ до пресечката с ул. „Отец Паисий“ и по ул. „Отец Паисий“ от пресечката с ул. “Ген. Радецки“ до пл. „Игото“ за времето от 11:30 до 13:00 часа.
    По традиция в 11:30 часа от църквата "Успение на Света Богородица" ще тръгне шествие, водено от свещениците от габровска духовна околия, до площад "Първи май 1876", където ще бъде отслужен водосвет. Около 12:00 ще се състои и ритуалът по потапянето на богоявленския кръст от моста "Игото".