На 13 май ще бъдат отбелязани 147 г. от битката при Дряновския манастир

Plakat-t-za-chestvaneto
Плакатът за честването
Безплатен транспорт от Дряново до манастира през половин час

През 1876 г. в района на Дряново се провежда най-продължителната битка по време на Априлското въстание. Около 200 въстаници от четата на поп Харитон и Бачо Киро влизат в Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил" и в продължение на 9 дни водят героично сражение с многохилядната османска войска и башибозук. Признателните поколения помнят този смел подвиг и ежегодно почитат загиналите за свободата и независимостта на България.

Община Дряново организира тържествена програма на 13 май, събота, за честване на 147 години от Априлската епопея при Дряновския манастир.

08:30 ч. - Начало на 70-и традиционен туристически поход "По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро" от Бяла черква до Дряновския манастир;

18:00 ч. - Исторически спектакъл - възстановка на битката, изпълнен от членове на НД "Традиция";

19:00 ч. - Панихида за загиналите въстаници в храм "Св. Архангел Михаил";

19:30 ч. - Възпоменателно поклонение и поднасяне на венци пред паметника-костница;

20:00 ч. - Концерт на гайдаря Стоян Маджаров, народната певица Радина Минева и Детски гайдарски състав "Родопски полъх";

21:00 ч. Тържествен митинг-заря.

    Във връзка с отбелязването на 147 години от битката при Дряновския манастир Община Дряново осигурява безплатен транспорт от град Дряново до манастира. Автобусите ще пътуват през 30 минути в интервала от 17:30 до 19:30 ч. Началната спирка ще бъде пл. „Колю Фичето“, след което автобусите ще спират на всяка спирка по линията за Габрово. 
    Курсовете обратно към града ще започнат след приключване на зарята, като автобусите ще бъдат разположени на паркоместата преди моста. Няма да бъдат допускани лични автомобили след разклона за хижа „Бачо Киро“ и къмпинг „Стринава“.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни