Н. В. Великотърновският Митрополит Григорий ще освети новия храм в село Зелено дърво на 15 май

Църквата „Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов“ беше построена
Н. В. Великотърновският Митроп
Църквата „Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов“ беше построена и изографисана само за една година благодарение на щедрите дарители, доброволния труд на хората и вярата в доброто

На 15 май, четвъртък, в село Зелено дърво Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий ще извърши освещаване на църквата „Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов”.
Кметският наместник на Зелено дърво Тодорка Мирчева и архиерейският наместник на Габровска духовна околия Руслан Личев канят хората от кметството и околните села, габровци и всички, съпричастни към идеята за построяването на храма, на празника на 15 май. В името на Символите на Храма очакваме всички заедно да се посветим на  този ден!
Начало на Светата Божествена Литургия е 9 часа.
За неразполагащите с личен транспорт от Автогара Габрово в 8:15 часа „Общински пътнически транспорт“ е отпуснал превоз на цената на билета - 1.80 лева, и ще спира на всички регламентирани спирки.
Ето какво разказа г-жа Мирчева, която отправя покана за празника и чрез „Християни“: 
„В Кметско наместничество Зелено дърво, което е част от някогашната най-голяма Топлешка община, не съществуваше нито една църква. Такава е имало в някогашното село Топлеш, чиито жители са изселени през 1962-1964 година, за да се построи язовир „Христо Смирненски“. Селото днес не съществува, залято е от водите на язовира...
Кметството се състои от седем села, четири от които са в близост до туристическа местност Узана, където се намира и географският център на България, и там също не съществува православен храм.
На учредително събрание през 2011 година беше взето решение да се избере църковно настоятелство към църквата, която вече носи името „Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов”. Повод за названието е датата 17 септември, на която се състоя събранието.
Въпреки бюрокрацията, през която преминахме, за да започнем строеж на църква, ние не загубихме сили, удържахме на своята последователност и балканджийски дух и през месец август на 2012 година направихме първа копка в присъствието на свещеник. 
За една година сградата беше издигната. През лятото на 2013 година бяха изографисани всички стени - съобразно канона на Българска православна църква  - от доцент Красимир Русев, преподавател във Великотърновския университет. 
Под вещото ръководство на професор Никола Хаджитанев, дългогодишен преподавател във Факултета по изобразително изкуство и Богословски факултет на същия университет и собственик на имот в село Зелено дърво, дейностите по църквата се случваха. Издигнахме и голяма каменна чешма до нея.
Всичко това се осъществяваше, благодарение на добрата воля на хората, които решиха да подкрепят изграждането на храм на това място. Това е доказателство за последователност на родолюбивите идеи на българския народ .
На 17 септември миналата година, когато е Храмовият празник и същия на Кметство Зелено дърво, жители, собственици на имоти и гости отбелязахме тържествено труда, който положихме заедно за една Святост. 
Предстоят довършителни дейности - вход за хора с увреждания и в градинската площ изграждане на пристройка в унисон с църквата „Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов” и околната среда - за обслужване на поводите, при които ще се ползва.
ОЧАКВАМЕ ВИ!“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни