Мирослав Семов: "В Дряново са реализирани или има сключени договори по проекти за над 34 млн. лв."

Топ новина! Miroslav-Sеmov:--V-Drranovo-sa-rеalizirani-ili-ima-sklluchеni-dogovori-po-proеkti-za-nad-34-mln.-lv..
Miroslav-Semov-1(3).jpg
За приоритетите на Община Дряново, за реализираните проекти, за благоустрояването и ремонтите на улици в града, за нанесените щети от поройните дъждове и наводнения разказва кметът на Дряново Мирослав Семов.

- Кой е основният приоритет на Община Дряново през този мандат? - Икономиката е един от най-важните приоритети на Общината. В Дряново имаше голяма безработица, ниски възнаграждения. Направихме всичко възможно да помагаме на фирмите, да се закупуват терени, да се оправи инфраструктурата. Посрещали сме техни гости на високо ниво при желание от тях. Радвам се, че вече в Дряново безработицата е доста под 5 процента, в началото на мандата беше 17 %. Хората, които идват на приемния ми ден не се оплакват вече от безработица, а от различни местни проблеми.

Образованието също е важен приоритет за нас. Направихме всичко възможно да запазим Професионалната гимназия по икономика, там се работи много добре с бизнеса за създаване и развитие на дуалното обучение. Голяма помощ получихме от Министерството на образованието и науката за средното училище "Максим Райкович", всички кабинети са с много добро оборудване. Подобрихме и инфраструктурата около училището със спортни площадки, ремонтираме старата база на училището със средства по европроект. Мисля, че когато за младите хора се създадат добри условия за обучение, за живот в града, ако те останат на работа в дряновски фирми с добро заплащане, вече ще сме овладели проблема с демографския срив.

- Какви важни проекти сте спечелили и реализирали в Общината, важни за хората?

- От началото на мандата досега са реализирани вече или има сключени договори проекти на стойност над 34 млн. лв. Като се знае, че общинският бюджет е над 8 млн. лв., тази сума никак не е малка. Голяма част от проектите са инфраструктурни, имаме и в социалната сфера. Използваме всички възможности, които имаме от Фонд "Земеделие" по известната мярка 72. Читалището също реализира проект. Много дълъг е списъкът на спечелени проекти, няма как да ги изброя. Най-много се гордеем с местната инициативна група "Дряново -Трявна в сърцето на Балкана", чийто проект на стойност 8 млн. лв. са одобрени, като голяма част от средствата са насочени към бизнеса и към неправителствени организации. Той е в полза на всички юридически лица, къщи за гости.

- Може ли малко по-подробно за този проект? - В този проект са включени програми към пет министерства, на икономиката, на земеделието, на образованието и други. Подписани са договори с фирми, които са в областта в стопанския сектор на стойност милион и половина лв., които отиват директно в малки и средни предприятия за развитие на бизнеса. Те имат 10 процента собствено участие, 90 % - безвъзмездно. Отделно имаме 3 подадени сериозни проекта за земеделските производители, които също са се очаква до бъдат одобрени. Общините Дряново и Трявна сме подали проекти за инфраструктура. Предстоят да се отворят - околна среда, образование.

- Получихте целева субсидия от Министерски съвет за инфраструктура. На каква стойност е тя и за какво ще се ползва?

- Министерският съвет ни отпусна субсидия на стойност над 3 млн. лв. С тях ще ремонтираме основно централната улица на града "Шипка", която е в много тежко състояние и нямаше как я оправим досега чрез никой проект. Сега ще бъдат подменени водопроводните мрежи, ще се асфалтира, ще се оформят тротоари. Текат процедури за избор на изпълнител, скоро ще приключат и започваме ремонта. - Предвидени ли са достатъчно средства за благоустрояване на града, за ремонт на общинската пътна мрежа?

- В момента, освен главната улица "Шипка", в града се работи по 15 улици, ще започнат и други. 9 улици се ремонтират по проект спечелен пред Министерството на земеделието. В процес е ремонт е път, свързващ населени места във високопланински район за 6 млн. лв. Правят се ремонти на улици и по селата. В този мандат сме се постарали във всяко населено място да има някаква инвестиция, ремонт на улици, читалища, построяване на детски площадки, за да усети всяко село, че е част от община Дряново.

- Изясниха ли се вече нанесените щети от наводненията в общината?

- В Дряново в момента най-големите щети са свързани в района на Дряновския манастир. С другите реки проблем няма. От пороищата на-много пострадаха селата Янтра, Скалско, Гостилица, има сериозни щети по пътната настилка и канализацията, затлачени дерета, прекъснат път. Очакваме средства от Постоянната комисия по бедствия и аварии.

- Превръща ли се Дряново все повече в атрактивен туристически център?

- Работим в тази насока, има още какво да правим. След като цяла България ни призна и гласува за нас за община номер 1 за културно-исторически туризъм за 2018 година, това показва, че туристите припознават вече Дряново, всички негови забележителности. Особено висока е посещаемостта на Дряновския манастир - над 110 000 човека годишно. Вероятно са повече. Стараем се да направим Дряново по-привлекателен. Мисля, че сме избрали правилната посока. - В Дряново организирате много празници, какво предстои?

- В Дряново наистина организираме много празници. От началото на мандата сме организирали над 430 инициативи. Почти всеки ден нещо интересно се случва, хората са доволни. Всяко населено място в общината си има собствен празник. В община Дряново въобще се случват хубави неща, като изключим щетите от наводненията сега. Разкопани са доста улици. Хората не са много доволни от това, но осъзнават, че това е за добро.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото