Мерки срещу коронавируса в Севлиево

Препоръчана! Snimka---internet
Снимка - интернет

След регистрираните първи случаи на коронавирус у нас, в цялата страна са в сила мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Особено строги са те в засегнатите области, където попада и Община Севлиево. Вчера кметът д-р Иван Иванов издаде заповед, в която ясно са описани взетите мерки и наложените забрани.

 Община Севлиево призовава гражданите да не изпадат в паника и припомня, че спазването на препоръките за ограничаване и намаляване на разпространението на вируса COVID-19 е отговорност на всеки от нас.
Новият коронавирус 2019-nCov е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. Важно е да се знае, че вирусът се предава от човек на човек и към момента няма точна информация колко е устойчив, но се знае, че се пренася по въздушно-капков път (кихане, кашляне и издишане), както и от заразени повърхности. В тази връзка от изключителна важност е личната хигиена – често миене и дезинфекциране на ръцете и лицето, пиене на много течности и, разбира се, избягване на посещение на масови мероприятия и контакти с много хора.
Симптомите на коронавируса се различават от тези на сезонния грип, защото за разлика от високата температура, с която обикновено започва сезонният грип, при коронавируса симптомите са кашлица, висока температура, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. Обикновено липсва хрема. Предразположени към по-тежко протичане на заболяването са хората с хронични заболявания.
Важно е да се изследвате, ако получите остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко един от следните симптоми: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане) и през последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с коронавирус или сте пътували в област с настоящо предаване на вирус 2019-nCoV, или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вируса. Важно е да се подчертае, че при съмнения за заболяването, трябва да се свържете с личния си лекар по телефона и да спазите неговите инструкции.
Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.
От основно значение за опазването ни от вируси е спазването на дистанция и добрата хигиена на ръцете. Ако спазвате дистанция от хора с респираторни симптоми (поне метър), спрямо настоящите насоки на Световната здравна организация, и прилагате редовно и правилно добра хигиена на ръцете, можете да намалите вероятността да се заразите с респираторни патогени, включително и с новия коронавирус.
Добре е да дезинфекцирате и дрехите, с които излизате навън, включително обувките. След като ги сложите в пералнята - отново трябва да измиете ръцете си.
Отговорност на всеки гражданин е да се подготви работното си място и да го поддържа чисто и дезинфекцирано. Важно е повърхностите и предметите да се избърсват често с дезинфектант, както и всеки да насърчава служителите и колегите си да си мият ръцете редовно. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни