Кметът на Трявна Дончо Захариев предлага 18 населени места да преминат към кметство Плачковци

Топ новина! <p>До 23 февруари трябва да тръгне подписка, чрез която да
Кметът на Трявна Дончо Захарие

До 23 февруари трябва да тръгне подписка, чрез която да се извърши допитване до населението за промяна на границите на кметство Плачковци и включването на 18 населени места от Община Трявна към неговата територия. Това са селата Брежниците, Бърдарите,

продължава от стр. 1
Долни Радковци, Донкино, Драгневци, Енчовци, Йововци, Киселковци, Кольо Ганев, Маруцековци, Ножерите, Носеите, Радино и Сечен камък. До тогава кметът на Трявна Дончо Захариев ще трябва да организира и извърши допитването, като подписката ще се събира на територията на населените места със специално утвърдена за целта бланка от ОбС в града.
    Според секретаря на Община Трявна Братимира Терзийска промяната в Избирателния кодекс е довела до отнето правото на глас по време на избори на хората от населени места с под 100 човека население. А с над 100 души населеното място автоматично става кметство. На това изискване за местните избори през есента е отговаряло единствено Плачковци. „Всички населени места, които бяха към него се обслужваха там, останаха без право на глас, а административното им обслужване трябваше да се поеме от Община Трявна – обясни тя. - След „излизането“ на 18-те населени места от кметство Плачковци отговорността за административното обслужване на техните жители пада върху Община Трявна, която трябва да намери най-ефективния начин за решаването на този проблем“. Именно поради тази причина кметът на Трявна Дончо Захариев (на снимката) внася предложението за включване на населените места към кметство Плаковци.
    От своя страна кметът на Плачковци Борислав Борисов допълни, че жителите на 18-те села са предимно възрастни хора, свикнали да търсят извършването на административните услуги в кметството. „При нас те са били обслужвани винаги бързо и акуратно, а и по-голямата част от жителите на селата са възрастни   с ниски пенсии, а всяко пътуване до Трявна увеличава значително разходите им“ - подчерта той.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото