Историческият музей – домакин на най-новата обучителна програма на „Америка за България”

Istoricheski-muzei-–-Dryanovo
Исторически музей – Дряново
Тя се нарича Академия „Муза” и цели да подобри общуването между музеите и посетителите

През следващата седмица Историческият музей – Дряново ще бъде домакин на най-новата обучителна програма на Фондация „Америка за България” – Академия „Муза”.

Лектори по време на форума ще са Пол Орсели, Джейли Лойър, Кристина Феруерда, Мартина Денева, а целта на програмата е подобряване на общуването между музеите и техните посетители. Темите, които ще се разискват в работната среща на близо 40 участници в Академията са свързани с функциите на музейната работа и създаването на експозиции с фокус към посетителя. 

Днес глобализацията, огромните възможности за набиране на впечатления и лесният достъп до информация в съвремието поставят пред куратори и дизайнери на музейна среда нови предизвикателства. Визуализацията в експозиционното пространство цели задоволяване на човешките потребности от познанство с миналото и културните ценности на цивилизацията, но и не само.

В рамките на семинара, с презентации, дискусии, изготвяне на оценки върху реално съществуващи обекти и създаване на нови концепции за тяхното развитие ще се обсъжда и разнообразието от преживявания, които могат да се получат при посещение в музей. Лекторите ще споделят опита си по оформянето на запомнящи се експозиции и възможностите за лично и значимо надграждане на познанията след посещението им. Те ще разискат и предоставянето на физически удобства за посетителите на постоянни и временни изложби, които биха ги накарали да се чувстват комфортно, а присъствието им желано, така че да продължат да търсят потребление на крайния продукт от тази дейност.

Обект на дискусия ще са и външните фактори, които могат да провокират силно съпреживяване към показаните лични истории или събития и последвалите вдъхновения от срещата с добре обмислен и вече завършен експозиционен проект. По време на форума, в ролеви симулативни игри участниците в обучителната програма ще развиват нови концептуални идеи за музейните пространства и въображаемо ще добавят интерактивни елементи в тях, за да ги доближат максимално до посетителя по нов и атрактивен начин.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни