Георги Глушков - министър на спорта

Топ новина! Georgi-Glushkov-s-s-s-prgata-si-Luchiya-pri-uchredyavane-na-Kluba-na-veteranite-ot-basketbola-v-Gabrovo,-15-mart-2012-godina
Георги Глушков със съпргата си Лучия при учредяване на Клуба на ветераните от баскетбола в Габрово, 15 март 2012 година
Роденият в Трявна първи българин в НБА ще бъде част от служебното правителство на Димитър Главчев

Георги Глушков ще оглави българския спорт като служебен министър в кабинета на Димитър Главчев. Той ще заеме поста, освободен от Димитър Илиев.
Глушков, който е дългогодишен президент на Българската федерация по баскетбол, е известен като консенсусна фигура и рядко забъркващ се в скандали. Той поема българския спорт в разгара на подготовката за олимпийските игри в Париж, които предстоят през лятото.
До момента Глушков не е бил в политиката, като професионалният му път е свързан изцяло с баскетбола.
Глушков, който през януари навърши 64 години, е първият българин играл в Националната баскетболна асоциация (НБА).  Той е роден в Трявна. Общината го отличава със званието Почетен гражданин през 2012 година.  Глушков- Ценов

Глушков, тогава секретар на БФ "Баскетбол", с изп. директор Иван Ценов и кандидат спонсора Христо Младенов на среща с кмета Томислав Дончев при неуспешния опит през лятото на 2009 г. за създаване на мъжки баскетболен отбор


Професионалната му кариера започва в отбора на "Лъсков" (Ямбол), а след това играе за ЦСКА, "Балкан" и "Академик" (Варна), с който става шампион.
През 1985 г. е избран под №148 в драфта на НБА от "Финикс сънс". В отбора той остава един сезон, като записва 49 мача със средно 4.9 точки, 3.3 борби и 0.7 асистенции на двубой.
Глушков е не само първият българин, който попада в най-силното баскетболно първенство в света, но и първият състезател от Източна Европа.

Глушков на Христо Донков

    Георги Глушков откри първия турнир за Купата на Община Габрово "Христо Донков" – зала "Орловец", 12 юни 2010 година.    Легендата на българския баскетбол радва с присъствието си участниците и в следващи издания на турнира.


Напуска САЩ през 1986 г. и преминава в Италия. Остава в местното първенство до 2003 г., с изключение на два периода в България (1991 – 1992 и 1993 – 1996) и един в Испания (1993), преди да прекрати кариерата си.
С националния отбор на България е участник в 4 европейски първенства.
Глушков е неизменно в ръководството на българския баскетбол повече от 15 години. След края на активната си кариера е мениджър по развитието в Българската федерация по баскетбол (БФБ). През 2008 г. изразява подкрепата си за кандидатурата на Михаил Михов да оглави федерацията.
След избора на Михов Глушков е назначен за изпълнителен директор на БФБ. Тогава легендарният баскетболист обявява, че федерацията "ще работи по сръбски и испански модел".
На 23 юли 2011 г. Глушков е избран за президент на БФБ. Той е единствен кандидат, след като постът е овакантен след смъртта на Михаил Михов няколко месеца по-рано. Оттогава Глушков е преизбиран три пъти, като последният беше през 2021 година.
"Федерацията работи за постоянното подобряване на имиджа на играта. Опитваме да следваме успешни практики и да повишаваме качеството, като в същото време пазим спорта чист", казва Глушков при последното му преизбиране.

АЛександър Александров

    Георги Глушков в Габрово, 4.09.2019 г., при награждаване на ветерани във връзка със стогодишнината на българския бъскетбол. Със златна топка бе отличен дългогодишния дарител Александър Александров.


Откакто Глушков е начело, българският национален отбор игра два пъти на Евробаскет (2011 и 2020), а сега играе квалификации за първенството през 2025 г.
Дългогодишният президент отчита, че един от големите успехи е, че българският баскетбол се опазва от скандали. Едно от изключенията е признание на играчи на "Черно море" през 2021 г., че са участвали в уговорени мачове.
"Спортът по принцип е чист и ми се иска да остане така", казва тогава Глушков.
Няколко пъти оставката му е искана от клубове, сред които "Балкан" (Ботевград) след скандали около мачове.
Освен участието му в БФБ Глушков е два поредни мандата е член на борда на ФИБА - Европа, и два поредни мандата е член на изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет (БОК). В периода 2018-2023 е президент на Техническата комисия на ФИБА - Европа.
Докато Глушков бъде служебен министър, баскетболната федерация ще се ръководи от изпълнителния директор Филип Виденов.

Симеон Кичуков

За автора
    Спортният журналист и коментатор Симеон Кичуков започна кариерата си като стажант журналист във вестник "100 вести". Кичуков беше част от практиката на ученици от журналистическата паралелка на Национална Априловска гимназия в регионалния всекидневник.  От август 2006 до  април 2009 г. той е подготвил над 600 анкети с граждани за в. "100 вести".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни