Георги Глушков: "И отношението към спорта трябва да е шенгенско"

Водеща! Prez-1985-godina-Glushkov-be-privlechen-ot--Finiks-S-ns-
През 1985 година Глушков бе привлечен от
Роденият в Трявна президент на БФ "Баскетбол" е първият състезател от Източна Европа, играл в НБА

360     В началото на 2024-та година интервю за официалния сайт на Българска "Баскетбол" даде нейният президент Георги Глушков. Роден в Трявна, той е първият българин, а и състезател от Източна Европа, играл в Националната баскетболна лига - на 25 септември 1985 година е изтеглен в драфта на НБА под номер 148 от "Финикс Сънс". Затова, естествено, въпросите бяха свързани не само с успехите и неуспехите в отминалата 2023-та година, но и с неговия наследник в най-силното баскетболно първенство на планетата - Александър Везенков, състезател вече на "Сакраменто Кингс". "100 вести" пък използва възможността да съучаства с питания, свързани с развитието на баскетбола в региона, а и в Трявна - Глушков е неин почетен гражданин от  2012 г.


- Каква е равносметката Ви за 2023 г.?

- През миналата година имахме над 1600 деца, които са се занимавали официално с баскетбол, така че годината за нас се очертава рекордна по участия на отбори в нашите Държавни първенства, като имаме предвид и Българска баскетболна лига "А" и "Б" група. Проведоха се много първенства и мачове. Искам да увеличим броя на състезателите и броя на срещите. Международният календар също е много богат. Играхме европейски квалификации при мъжете и жените, подрастващите участваха на Европейските първенства до 16, 18 и 20 години. 14-годишните играха на Словения бол – малкото Европейско първенство, така че нещата са сериозни.

През 23-та имахме голям успех на 3х3 при момичетата U17, които завършиха четвърти в дебюта си на Европейското първенство след Франция, Германия и Испания. Опитахме се да се борим и с тях, само че са много силни, но пък ние показахме, че сме на ниво, така че това четвърто място е сериозен успех. Момчетата до 17 години също играха квалификации и останаха на много малко от това да се класират. Това ни дава надежда, че ако опитаме да развием този спорт, може да имаме успех.

Държавното първенство за мъже завърши нормално, ББЛ - също. При жените вместо шест вече са осем отбора, като надеждата ни е да увеличаваме броя им, естествено, и качеството. Има и смяна на поколенията, както и нов треньор в женския национален отбор.

- Какви са първите Ви впечатления от новия облик на женския национален отбор?

- Някои казват, че те не са се представили добре, но аз смятам, че имаме доста способни баскетболистки на гардовата линия и крилата. Имаме дупка в подкошието, където ни трябва една голяма състезателка. Поставил съм задача на треньора да търси такава за натурализиране, защото тя ще даде съвсем друг облик на играта и всички ще се убедят в това нещо.

Глушков в ДГ

Георги Глушков с бъдещи баскетболисти от ДГ „Светлина“. Вече са големи – снимката е от 2012 г., а крачките са учили от треньорката си Николина Петрова. Тя, както и Глушков, е възпитаник на легендарния тревненски треньор Петър Милчев. Състезател на женския отбор на Трявна, играл в Северната „Б“ група през 80-те години. Съучредител и член на Управителния съвет на баскетболен клуб „Зограф“.


- Мъжкият национален отбор се класира за основния етап на европейските квалификации, макар и по трудния начин, а сега е в група със световния шампион Германия. Какво мислите за представянето на тима ни?

- Хареса ми как играе отборът, особено с Португалия, където малко не ни достигна. Така или иначе ние си постигнахме целта, участвахме и на олимпийска квалификация. Там играхме равностойно срещу Украйна, който е силен отбор, но имахме и контузии. Сега обаче тръгваме по пътя за тези европейски квалификации отново с целта да се класираме.

- Каква е оценката Ви за представянето на Европейските първенства на националните отбори при подрастващите? Имаме и тим, който влезе в Дивизия А тази година – момчетата U16.

- Може би тази година можехме да се представим толкова успешно с поне още един отбор. Малшансът беше, че бяхме в група с финалиста и полуфиналиста, останахме на трето място и не успяхме да продължим при младежите до 20 години. Ако бяхме в друга група, при всички случаи щяхме да сме в четворката и най-малкото - да се борим за влизане в Дивизия "А".

Затова смятам, че в общи линии се представихме добре, но имаме много да работим. Тук не става въпрос за работа по време на летните лагери, а за една обща настройка за работа в клубовете през цялата година. Там трябва да обърнем внимание на треньорите. Това ще ни бъде една постоянна задача в бъдеще. В следващия 4-годишен план, който ще представим за одобрение на Общото събрание през март, ще има много задачи, свързани именно с тази дейност за подобряване на нивото - на вътрешното първенство, на клубовете и акцентиране на международните изяви, за да подобрим класирането. Подобрявайки всяка година нивото, ще стигнем до такова, на което ще искаме да останем в Дивизия "А" и да играем равностойно с по-силните, а не само периодично да влизаме там.

- Какво още включва този 4-годишен план за развитие?

- Той ще бъде представен и качен на сайта на Федерацията. В момента го довършваме и работим цялата федерация заедно с ФИБА Европа по програмата "ФИБА Плюс". Заети са много хора от всички сектори на федерацията, за да можем заедно да направим този план, да си поставим задачите и после заедно да ги изпълняваме.

Glushkov-Zograph

Глушков подкрепи идеята за обединяване усилията на "Чардафон" и "Зограф", за да има Трявна мъжки отбор


- През 2023 г. България постигна голям успех с четвъртото място на Европейското по баскетбол 3х3 при 17-годишните момичета. Какво планирате занапред за развитието на този спорт у нас?

- В програмата ни ще бъде заложено да развием 3х3, защото доста отбори, особено в женската част, нямат пълни състави. Искаме да направим първенство, но има доста места, където няма по 10 момичета, които да сглобят отбор в определена възраст. Искаме да могат да играят 3х3, за да не замира баскетболът в определени градове. Това ни е цел, не сме я постигнали още, а много ми се иска да я направим още тази година. Това ще бъде също в 4-годишния план, където ще представим конкретните цели и задачи, като ще има и отговорници за това. Можем да го постигнем с общи усилия, защото трябва да има и хора, които да го правят.

- Все повече у нас се развива и баскетболът на колички, каква е оценката Ви за представянето на националите тази година?

- Националният отбор по баскетбол на колички игра на Европейско първенство. Момчетата видяха къде са, което е най-важното. Има някои промени и при тях, може би ще има нов треньор. Първенствата им са по различно време от другите – когато свършат тези пет на пет, тогава започват техните. Тази година няма да има Европейско първенство, защото техните са на две години, така че те ще се готвят, търсейки да развият нови състезатели, които обаче, ако станат добри, отиват в чужбина.

- Важна е и темата за инфраструктурата. На места се построиха нови зали, макар и с по-малък капацитет, но още стои проблемът с тези в София. Какво може да се направи в тази посока?

- Единственото, на което се надяваме, е да завършат зала „Универсиада“ бързо, за да може там да се играят важните мачове в София. Има два отбора в столицата, така че смятам, че нещо трябва да се направи. Поставил съм въпроса и публично. Засега зала, която да се строи, не виждам. В „Универсиада“ тече усилен ремонт и смятам, че тя ще стане много красива и хубава зала, подходяща за ранга на нашето първенство. Предполагам, че ще може да се използва. Един ден, ако стигнем ниво, да пълним зала за 3-4 хиляди души, тогава ще бъде по-лесно да убедим някой, че ни трябва такава.

- Няма как да подминем и Александър Везенков, който изпрати много силна година. Колко трудно обаче ще му е да се наложи в НБА?

- Александър се представя отлично. Постигна сериозни успехи тази година в неговата кариера и с отбора му. Сега има ново начало за него, с нови предизвикателства и той ги знае. Знам колко е трудно, въпросът е той да бъде търпелив и да използва всеки момент, в който му се дава възможност да покаже най-доброто от себе си. Има нашата безрезервна подкрепа във всяко едно отношение. Ще си споделим неща, а и баща му е при него сега. Аз му желая здраве, имаше номинация на Икарите, на Спортист на годината. Радвам се, че хората оценяват успехите му. Трудно е, НБА се разви много и стана изключително силно първенство, с много силни състезатели. Бих казал, че недооценяват най-добрите играчи, които идват от Евролигата, и малко ги измъчват, за да се доказват. Доказвали са се и други обаче, така че и той ще го направи. Няма да е лесно, но Сашо е търпелив и умен. Ще се справи и с тази задача. Важното е да е здрав и да знае, че всички сме зад него и се радваме за успехите му.

С Петър Милчев

На 70-годишнината на своя пръв треньор - Петър Милчев


- Какво е пожеланието Ви за 2024 г. към всички баскетболни хора?

- Искам да пожелая на всички хора от моя роден край, всички които обичат баскетбола,а те са много, да бъдат здрави, да има ентусиазъм, да сме сговорни. Искам да отправя едно пожелание към местните власти - да подкрепят баскетбола, спорта като цяло, но в частност и баскетбола. В последния месец се говори много за Шенген, така че бих искал да пожелая да има и шенгенски условия за спорта, да има такова отношение към спорта, така че младите хора да получават най-добрите условия по родните си места, а хората да им се радват.

- Например зала в Трявна?

- Нова булка, нов късмет. Има нов кмет в Трявна и ще трябва да говорим какви са плановете, дали са си направили точно сметката - колко ще излезе залата и как ще ги търсят парите.

- Знае се, че е скъпо съоръжение. Жалкото е, че Трявна разполага със зала, която след приватизацията е собственост на военните заводи, стои неизползвана от десетилетия и се руши.

- Преди време се беше стигнало до споразумение. Собственикът се съгласи да предостави на Общината залата срещу парцел от два декара да си направи паркинг да тировете. Но двама общински съветници, единият от които уж подкрепяше баскетбола - мисля, че Бучев му беше фамилията, скочиха - не, ще строим голяма зала. Така че собственикът имаше доброто желание, но Общинският съвет провали сделката - не се съгласи на тази размяна. Ако се беше случило, досега да сме оправили залата. Подобна зала има в Ямбол, в едно училище, която се ползва много активно от подрастващите.

Sus Suprugata si

Заедно със съпругата си прпи учредяване на Клуб на ветераните в Габрово - 15.03.2012 г.


- Как ще се реши проблемът с "кражбите" на състезатели от малките, от провинциалните клубове. "Чардафон" е сред потърпевшите. Последният случай - с Христо Вичев, четири години тренирал в различни възрастови групи, талантливо момче - с по 40 точки на мач, който бе примамен в "Буба баскет", без този софийски клуб, смятан за еталон, да плати една стотинка?

- Те са 5-6 клуба в България, които действат така. Не говоря за над 18-годишните, където нещата стоят другояче. На Общо събрание на федерацията през март ще предложим с всички състезатели, независимо от възрастта, да се сключват договори. Ако няма договор, няма да бъде картотекиран. Както е в Италия - като стане на 13 години, се сключва договор за спортна подготовка. Във волейбола го направиха, спечелиха делата в съда - защото имаше родители, които ги съдеха. Води се спортна подготовка и разходите не са малки, така че е резонно да има договор.

- Казвате Шенген. Там обаче и финансирането на спорта, не само на местно ниво, е различно. Клуб като "Чардафон", свел разходите си само до участие в състезания, харчи годишно 50-60 хиляди лева...

- Да, много е тежко. Разговаряли сме с Министерството на младежта и спорта, имаме обещание да поемат съдийските, които са много голямо перо - само за подрастващи около 800 000 лева годишно.

- През 2022-ра се направи опит да се подпомогнат клубовете, като се отпусна по един щат за треньори...

- С треньорите е много тежко. Повечето имат друга работа, често са учители, а на баскетбола гледат само като възможност да изкарат някой лев. Не слушат никого, все съдиите им виновни. А в цяла България, ако искаме да имаме успех, трябва да се работи по единна методика. Всеки клуб, поне 20 клуба в България могат да го направят, трябва да има главен треньор, който да координира и методически да подпомага работата на всички останали. Така е в Италия. Има един щатен главен треньор, другите получават по 500 евро и водят един-два отбора. Ако не се съобразяват с указанията, докладват ги на президента и ги освобождават.

- Да се върнем на пожеланията...

- Моето пожелание е да бъдем всички здрави и да сме коректни един към друг, коректни в любовта си към баскетбола. Ясно е, че и привържениците, и тези, които работят в клубовете, и ние, като федерация, обичаме баскетбола и работим за баскетбола. Нека тази обич ни дава сили да бъдем коректни един към друг и да работим, за да вдигнем нивото на баскетбола. Това е едно мое пожелание, защото обикновено българската нация сме разединени в нашето ежедневие, а смятам, че това е едно от условията да можем да вървим напред и естествено, здравето. Контузиите в спорта са тежки неща, така че пожелавам на всички играчи да са здрави и да бъдат гладни и жадни за успехи.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни