„Фестивал на българските винени сортове“ – за първи път в Трявна

Festival-t-sche-prod-lzhi-tri-dni
Фестивалът ще продължи три дни
Дегустационното изложение стартира на 28 април, петък, от 18:00 часа

 

Популярната със своите отколешни художествени занаяти, превърнали я в утвърдено културно средище на майстори дърворезбари, иконописци и дюлгери, днес възрожденска Трявна се превръща в притегателен център и за друг по-малко известен отрасъл тук. Този на лозарството и винарството.

В продължение на три дни /28 – 30 април 2023 год./ градът ще предложи на жителите и гостите възможността да се докоснат и да дегустират едни от най-добрите вина, произведени от утвърдени и водещи на пазара български изби у нас. Първото издание на „Фестивал на българските винени сортове“ в Трявна официално стартира на 28 април /петък/ от 18:00 ч. на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева и обещаваща богата дегустационна и музикална програма. Мащабното мероприятие ще протече под лайтмотива „Вино и култура“.

Организатори на събитието са Община Трявна и „Ди вино“ – издател на едноименното списание, посветено на божествената напитка. Трите фестивални дни ще представят общо 22 български изби с над 130 различни вина, поп и джаз музикални вечери, състезание по надяждане с люти сосове, предоставени от Chili Hills, мастъркласове, както и връчване на наградата „Вино на публиката“. Целта на Община Трявна е събитието да се утвърди като традиционно, както в Културния календар на местната власт, така и в Националния винен календар на България.

В основата на идеята за провеждането на подобен фестивал в Трявна и неговата реализация тук стои зам.-кметът на Община Трявна. За в. „Тревненска седмица“ г-н Марин Маринов даде подробно интервю, в което запозна детайло читателите и местната общественост с предстоящото мащабно събитие.

М. Маринов: „Това е една инициатива, която искаме да осъществим от няколко години. В бюджета на общината за 3-та година вече го залагаме като част от Културния календар, но за съжаление 2020-та и 2021-ва година не успяхме да го осъществим, предвид пандемията с Ковид 19. Миналата година успяхме да направим нещо сходно, което не мога да определя като пилотно издание, но имахме малък винен празник. Тази година вече ще е това, което имаме желание да направим. Мероприятието се нарича „Фестивал на българските винени сортове“.“

Винените изби, които са поканени за участие в първото издание на фестивала в Трявна са утвърдени в работата си с български винени сортове, подчертава зам.-кметът на Община Трявна. Всеки от тях ще представи до 6 етикета и присъствие на поне един български винен сорт, което е и задължително условие за участие в събитието.

М. Маринов: „За събитието си партнираме с „Ди вино“, които освен, че списват най – голямото и авторитетно списание за винена култура в страната, са и организатори на най – голямото ежегодно дегустационно събитие за вино – „Ди вино тейст“, което се провежда всяка година в средата на ноември месец в „Интер експо център“, където участват около 80 изби на всяко издание. Идеята е, че партнирайки си с тях самото мероприятие ще бъде изключително професионално организирано. Дегустациите, които ще се провеждат по време на фестивала, ще бъдат в чаши „Ридъл“ – една от най–големите и утвърдени компании в света на виното за производство на стъклени изделия за вино.“

Фестивалната зона с включеното винено изложение и музикална програма ще бъде обособена на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна. Достъпът до нея ще бъде свободен за всички желаещи да посетят тридневното мероприятие, а посещението на мастъркласовете и дегустацията на винените сортове ще се извършва след предварително заплащане – съответно за един ден /10 лв./, два /15лв./ или три дни /20лв./.

Срещу сумата дегустаторите ще получават гривна, с което ще индикират възможността си да опитат от изложените на място винени сортове. Освен тази такса, посетителите ще трябва да платят и депозит за висококачествените чаши „Ридъл“, в които ще бъде разливано виното. Депозитът ще бъде връщан при предоставяне на стъклената чаша в края на дегустацията.

М. Маринов: „Искаме с течение на времето да го превърнем в традиционно събитие, с повтаряемост в годините и да се утвърди като фестивал, който да бъде част от нашия ежегоден Културен календар, както и от Националния винен календар. Трявна не е типично винен регион – лозарството и винарството не са толкова добре развити тук, но за сметка на това туризмът е доста развит. Поради тази причина смятам, че Трявна може да бъде един притегателен център за всички винени любители, защото Трявна е едно място с много история и българщина. Именно затова решихме точно тук да бъде „Фестивалът на българските винени сортове“, защото в тях има достатъчно голям потенциал от тях да произлязат вина, които да се утвърдят на международния пазар. В последните години България все по – често печели призови места на международни конкурси, част от които са с вина именно от типични български сортове, които се срещат само по нашите географски ширини.“

В съботния и неделния ден програмата предвижда провеждането на мастъркласовете, които започват в 13:30 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ в Трявна. Закупилите билет за два или три дни ще получават подарък – посещение на един от тях.

М. Маринов: В събота и неделя ще се проведат мастъркласове със специални дегустации на вина, голяма част от тях които ги няма вече на пазара – енотечни вина, вертикални и хоризонтални дегустации. Тези събития ще се водят от някои от най – добрите винари в страната. Един от гостите в Трявна ще бъде Николай Кръстев, който ще направи мастърклас за два класически български сорта, произведение на проф. Бабриков – той е едно от най–известните имена в областта на лозарството у нас и по света. Тези два български сорта, които ще бъдат представени в Трявна, не са особено популярни и няма много лозови масиви с тях. Единият е създаден в края на 50тте години на миналия век. – сортът „Гергана“ – хибриден сорт между „Мускат“ и „Димят“. Това е един изгубен сорт, с приятен, свеж вкус, който вече е възвърнат от изба „Царев Брод“. Другият сорт, за който г-н Кръстев ще говори, е сортът „Евмолпия“, също произведение на проф. Бабриков. Един интересен български сорт, които е хибрид между Мерло и Маврут. Друга дегустация, която ще направим е на Елизабет Портева, технолог на вина, които не са широкоразпространени в търговската мрежа, но са направени по класически технологии, занаятчийски, но сред най-добрите представители на сорта „Рубин“. Другото интересно събитие е със Стойчо Стоев – първият български технолог, който професионално е винифицирал сорта “Мелник 55“. Той има много какво да каже за българските винени сортове.“

За музикалната програма по време на цялото събитие ще се погрижат поп и джаз изпълнители от Габрово, които ще представят кавъри на евъргрийни и съвременни хитове, както и джаз триотo Sunshine Duo. „Фестивал на българските винени сортове“ ще отличи и вино на публиката, а наградата на избата победител ще връчи кметът на Община Трявна. В рамките на мероприятието ще бъде обособен информационен щанд, където ще бъдат изложени брошури и материали за предстоящи културни и спортни събития в региона до края на годината.

Община Трявна и „Ди Вино“ информират всички посетители, че спазването на обществения ред по време на събитието е задължителен и ще бъде упражняван контрол при злоупотреба с дегустациите на вината.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни