Двама почетни граждани гласи ОбС Дряново

Топ новина! Dvama-pochеtni-grazhdani-glasi-ObS-Drranovo
Двама почетни граждани гласи ОбС Дряново
По време на тържествената сесия на 18 октомври т. г. двама изявени дряновци – проф. Пенчо Далев и Станислав Генчев, ще бъдат удостоени с признанието на родния си град като негови почетни граждани. Това ще стане в Ритуалната зара на Общината, съобщиха вчера от кметството.

РУЖА ЛЮБЕНОВА
 По време на тържествената сесия на 18 октомври т. г. двама изявени дряновци – проф. Пенчо Далев и Станислав Генчев, ще бъдат удостоени с признанието на родния си град като негови почетни граждани. Това ще стане в Ритуалната зара на Общината, съобщиха вчера от кметството.
 В решението на местните парламентаристи за удостояване със званието проф. Пенчо Далев е записано, че е „ за изключителния ринос в областта на науката и издигане просперитета на град Дряново“.
 Проф. Далев е роден  на 4 октомври 1936 г. в Дряново. Той е учен, химик, специалист по биотехнологии, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е в Института по органична химия към БАН и след това в Научно-изследователския институт по противоракови антибиотици, като защитава дисертация на тема извличане на противоракови вещества. Автор е на научно-популярни книги, сред които “Диворастящата храна”, “Коприва и глухарче - 200 кулинарни и здравни рецепти”, “Алхимията и алхимиците”. В един от предговорите писателят георги данаилов казва: „Професор Пенчо Далев ни поднася книга, която не може да се нарече автобиография, нито мемоари, той е достатъчно скромен човек, за да не занимава читателя с подробности от собственото си животоописание.Той пише за нещата, който са го впечатлили през живота му, за онези, които са придобили особена стойност в изследователската му дейност, пише за земни кътища почти несравними помежду си - като някогашните дряновски махали и съвременна Япония. Мисля, че с редовете, посветени на родното Дряново, професорът е направил истински принос за историята и бита на този балкански край. Но, разбира се, може би най-важни все пак си остават страниците за научните изследвания, и то главно в областта на онкологията, където Пенчо Далев се е проявил като учен от най-висока класа и както често се случва -получил признание в чужбина, в Япония и Русия, и огорчения в родината си.
Хубаво е да се появяват и такива книги, непретенциозни, но съдържащи богатство от познание, родолюбие и човечност.“
 Вторият носител на званието „почетен гражданин на Дряново“ е футболната знаменитост Станислав Генчев.Той е роден на 20 март 1981 година в Дряново. Още от малък тренира футбол. В 7 клас отива в спортното училище в град Велико Търново. Играе като полузащитник във ФК „Етър“, във ФК Локомотив (Дряново).  По време на Балканско първенство за юношеските формации Станислав е забелязан с добрите си изяви от селекционера на юношеския национален отбор и получава покана за лагер-сбор. Играл е и във ПФК „Левски“, „Литекс“, „Лудогорец“, румънския „Васлуй“, кипърския „Лимасол“, „Славия“, „Монтана“ и „Етър“(Велико Търново). През 2017 г. Генчев прекратява футболната си кариера и става старши треньор на „Етър“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни