Дряново ще отбележи 186-годишнината от рождението на Васил Левски

Община Дряново, МКБППМН и Общински комитет „Васил Левски“ организират честване на 186 г.от рождението на Апостола

Програма за 18 юли

09:30 ч. – ЛЪВСКИ СКОК. Състезание за ученици от I до XII клас
/СК „Локомотив“, Дряново/
Всички желаещи да вземат участие, могат да се запишат на място, на стадион "Локомотив", преди старта на състезанието.

18:30 ч. – КУЛТУРНА ПРОГРАМА с участието на формации от НЧ „Развитие-1869“
/паметник на Васил Левски – гр. Дряново/

Апостола и Дряново

В документалното наследство на В. Левски няма запис за негово посещение в Дряново, но ранните изследователи на революционната му дейността неизменно твърдят, че той основава Дряновския революционен комитет при обиколката си в Търновския край през втората половина на 1870 г.

Комитетските дела до сформирането на Вътрешната революционна организация в Търновско наблюдават последователите му и приятели от българските легии  Христо Иванов - Големия и Матей Преображенски. И двамата познават дейци на националната революция от Дряново, както и общуват с патриотично настроени млади местни жители, които препоръчват на Апостола при посещението му в Търново през лятото на 1870 г. В спомените си Христо Иванов пише, че в началото на годината се заселва във Велико Търново: „…ази останах в хана да спя вечерта. Един от селата человек, и той при мене в одаята ще спи. Закачих ази да го позапитвам от где е и от къде е. Той ми каза, че бил от село Дряново, 3 часа далеч от Търново. Почерпихме се, запитах го ази за някои приятели оттам. Разказа ми дето знаеше. И запитах го за Петра Тананов от Дряново… Взе да ми разказова той историята на Петра Тананов и други много работи, които се говорило помежду младите, които и той млад момък. Ази му казах и други още примери и по другите места как се работи и много насърчителни думи. И той се зарадова и много остана благодарен. Попита ме дали може се видя с мене още един път, но ази му казах: „Ако се не видим, то ще ви се проводи други человек, който ще ви казова за всичко какво да правите”. Единственият „ други человек” през 1870 г., който „казова” какво да се прави е създателят на комитетската мрежа в Българско Васил Левски. 

Апостола учредява Дряновския комитет в хана на Иван Рашков Попянков, построен в западната част на града, срещу мелницата на братята Пенчо и Генчо Шишкови, от лявата страна на шосето за Трявна. Членове на комитета стават Иван Попянков (терзия и ханджия), братя Шишкови, Петър Калчев, мутафчия и учителят Христо Максимов Хаджихристов.

Второто сакрално място по стъпките на Апостола в Дряново е манастирът „Св. Арх. Михаил”, който става „пристанище на апостолите” и база на Вътрешната революционна организация. В него Левски идва в края на юли – началото на август 1872 г. Придружават го революционери от Ловеч и Матей Преображенски, но монахът влиза сам в обителта и  отначало, по думите на игумена Пахомий Стоянов : „ Той … се преструваше, като че не е с тях”.

Единствените сведения за събитието са от мемоарите на П. Стоянов за подготовката на Априлското въстание. Те са литературно обработени от Д. Дюлгеров и публикувани през 1882 г. Отец Пахомий вижда тефтера на „гостите от Ловеч”, където са имената на всички монаси от братството с посочени суми, които да дарят, за да се купи оръжие. Пари за бъдещото въстание дават игумена и отец Прокопий Иваникиев. Те получават квитанции (билет, печатан в Букурещ) за внесените суми. На П. Стоянов Левски съобщава и паролите на Вътрешната организация като настоява да приютява всички хора, които ги знаят. Матей Преображенски става наставник на монасите в тайните революционни дела и връзката им с комитетите в Търновско. Една от първите задачи, които имат посветените братя е да пазят новото оръжието (пушка и сабя) на Апостола. То е купено в Румъния и внесено в Русе от Никола Обретенов. Във Велико Търново е получено от Христо Иванов - Големия. През ноември 1872 г. М. Преображенски го оставя в Дряновския манастир, докато научи къде да го изпрати.

В. Левски в Дряновско създава две революционни ядра, комитет и база, които да подготвят националната революция и приобщават българите към идеите на освободителното движение.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни