Днес Царева ливада кани за Деня на християнското семейство

Топ новина! Dnеs-Tsarеva-livada-kani-za-Dеnna-na-hristiianskoto-sеmееstvo
Днес Царева ливада кани за Деня на християнското семейство
Днес малки и големи жители и гости на Царева ливада ще отбележат тържествено Деня на християнското семейство, съобщи за „100 вести“ кметът на селото Наталия Ковачева. „Добре дошли са в обновената сграда на кметството, в Ритуалната зала.

РУЖА ЛЮБЕНОВА
 Днес малки и големи жители и гости на Царева ливада ще отбележат тържествено Деня на християнското семейство, съобщи за „100 вести“ кметът на селото Наталия Ковачева.
 „Добре дошли са в обновената сграда на кметството, в Ритуалната зала. Поканили сме младите семейства, а те не са малко, знаем, че ще има малки деца и бебета и сме се постарали да бъде топло и уютно - обясни г-жа Ковачева. - В поканите за тържеството написахме „Сладки направете, винце донесете – да се съберем и празника да почетем“. Така че няма да липсват баници, пуканки, сладкиши, хора и ръченици.
 В Царева ливада млади не липсват, имаме детска градина с 15 деца, ученици и бебета. Поканили сме отец Георги от Дряново, който ще отслужи вечерна молитва за благоденствие на всички семейства.“
 После сцената в Ритуалната зала в Царева ливада тази вечер ще превземат местни самодейци, вече има обособени два нови групи към читалището – на малките и на възрастните. А от Велико Търново, с пециално за Деня на християнското семейство в Царева ливада ще дойде и формация „Болярска младост“ - певци и инструменталисти.“
 Жителите на Царева ливада са от хората, които отдават специално внимание на Деня на християнското семейство. За тях домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци и усвояват важни знания за света. В семейството те не само се възпитават, но и изграждат характера си, а семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби.
 На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а българският народен календар го почита като Деня на християнското семейство. Според преданието на този ден Божията майка, тригодишната Мария, която била обречена от родителите си на Бога още преди раждането си, влязла в Йерусалимския храм. Съпроводили я всички близки със запалени свещи. Затова църквата казва, че семейното ходене в храма на този ден трябва да напомня на родителите за духовните им задължения към децата.
 И още: „От здравината и устойчивостта на семейството зависят здравината и устойчивостта на обществото и държавата. Как можем да очакваме от зрялото поколение на страната ни да постъпва достойно и честно, когато то е възпитавано от улицата... когато от него са далеч и най-елементарните християнски нравствени ценности? Неслучайно св. Йоан Златоуст съветва: „Родителите не трябва да мислят за това как да направят децата си богати със сребро и злато, а за това как биха могли те да станат по-богати от всички в благочестието, в мъдростта и придобиването на добродетели.“ Възпитавайки децата си в Христовите истини, всяко семейство ще може да изгради личности, духовно и телесно здрави, годни да бъдат творци на нов живот. Така можем да се надяваме и на по-добро бъдеще за България.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни