Днес село Керека празнува 400-та си годишнина

Dnеs-sеlo-Kеrеka-praznuva-400-ta-si-godishnina
selo-K.jpg
Очаква се специален гост на тридневните тържества да бъде вицепрезидентът Илияна Йотова

Днес в дряновското село Керека започват тържествата по повод 400 години от основавенето му. Въз основа на изследователски материали, доклади, хроники, анали и други документи е ясно, че началото на селището е поставено през 1619 година, казаха от местното читалище „Напредък 1884“.

Тридневните тържества под надслов „Аз и моето село Керека“ започват днес, като кулминацията им ще бъде утре, 11 май. Ще припомним, че в село Керека е най-старият в България паметник на паметник на Св. Св. Кирил и Методий. А точно 11 май е утвърден през Възраждането като Ден за почит на Светите братя. Паметникът е издигнат на 6 април 1885 г., когато България отбелязва 1000 годишнината от смъртта на Методий. И е направен не по държавна поръчка, а по идея на свещеници и читалищни дейци в село Керека. Камъкът е обработен от местни майстори, като издълбаният в него надпис гласи: „В памет юбилея на 6 Април 1885 г. по случай тесящелетието от смъртта на св. Кирила и Методия.“

Днес, в 17 часа ще бъдат представени няколко книги, посветени на историята на село Керека и на възрожденците, родени в това българско кътче. Утре, в 11 часа ще бъде даден официалният старт на тържествата, след което до късно вечерта ще има фолклорни концерти и танци. Музикалната програма ще продължи с изпълненията на певицагата Тони Дачева,а след това ще има и DJ парти.

В неделя в 11 часа ще бъде даден старта на велотур „400 години село Керека“, за възрастни и отделно – за деца до 14 години. За тези, които обичат и други спортове, организаторите са подготвили демонстрации по карате. Финалът и награждаването на победителите във велотура с Купата на село Керека ще е от 14 часа.

По повод годишнината и тържествата Невена Петрова, секретар на НЧ „Напредък 1884“ обяви: „Общността на Керека се радва да покани всички на предстоящите тържества на 400-та годишнина от селото. Да споделим един прекрасен празник! Всички „добре дошли!!!“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото