Десет дряновски села са под наблюдение заради птичи грип в Дебелец

Yaitsata-da-se-izmivat-s-s-sapun-i-voda-
Яйцата да се измиват със сапун и вода
Умъртвяват близо 400  хиляди кокошки носачки, ще проследят движението на домашни и други птици, яйца, продукти и др.

Десет дряновски села са поставени под специално наблюдение на инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните, след като в близкия град Дебелец, Великотърновско, бе открито огнище на причи грип, съобщиха на 24 октомври от агенцията.  Заболяването е констатирано в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки. В обекта се отглеждат около 395 хиляди птици. 
„Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата от община Велико Търново - гр. Дебелец и град Велико Търново. Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат населените места от община Велико Търново - селата Леденик, Момин сбор, Пушево, Буковец, Шемшево, Килифарево, Ялово, Нацовци, Върлинка, Големаните, Плаково,. Велчево, Пчелище, Присово, Малки чифлик, Шереметя, Арбанаси.
А от Габровска област под наблюдение са поставени дряновските села Маноя, Косарка, Соколово, Руня, Саласука, Длъгня, Гоздейка, Туркинча,  Крънча и Зая.
„С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите -  допълниха от БАБХ. -  Ще се извършва епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.”
От Агенцията напомниха, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването.
На 25 октомври Българското национално радио цитира директора на великотърновската дирекция на БАБХ: „Всички яйца, връщаме назад 21 дни, се проследяват, включително и тези, които са изнесени в чужбина. Ще бъдат унищожени на място, не върнати”. За този период са произведени над 8 милиона яйца, всички са изнесени в чужбина, няма опасност за българския пазар, обясни собственичката на птицефермата Калина Широкова.
Заразяването на хора с птичи грип може да причини тежко заболяване и смърт, а засега все още няма ваксина за предпазването им. Затова специалистите съветват да се избягват директни контакти с живи и видимо здрави, болни или умрели домашни птици.  Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции, да се избягват всякакви контакти с диви птици.  Да се спазва много добра лична хигиена, най-вече често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички или дезинфектанти за ръце.
Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход, храната да бъде много добре термично обработена. Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете, да не се консумират сурови и рохки яйца и др. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни