Д-р Теодора Мъглова е трето поколение лекар в Дряново: С повече усилия можем да променим нещата, другото са оправдания

Водеща! Teodora_Myglova.jpg
Teodora_Myglova.jpg
Д-р Теодора Мъглова е общински съветник от ГЕРБ в Дряново, председател на Комисия по здравеопазване

Румяна Станчева: Г-жо Мъглова, кои са онези важни неща, които се случиха в живота Ви през 2022 година?
Д-р Теодора Мъглова: Изминаващата 2022 за мен беше година, изпълнена с предизвикателства. Аз съм майка на две деца, едното от които през лятото направи 1 година. Все още съм по майчинство и полагам огромни усилия да съчетавам отглеждането на децата си със студентството и ангажиментите ми като общински съветник и лекар. Към настоящия момент съм студент във ВТУ, като изучавам „Здравен мениджмънт“. Идната година ми предстои защита на дипломна работа, за която се подготвям.
Като трето поколение лекар и дъщеря на управител на медицински център в малък град, където кадровият дефицит е огромен, аз отделям по-голямата част от времето си, за да проуча методите, чрез които здравеопазването в нашия град да продължи да съществува.
В Дряново няма болница и здравните грижи са на ниво доболнична медицинска помощ. Моят интерес е специализираната доболнична помощ и нейната организация на местно ниво. Наистина е трудно да стимулираш лекари от други градове да отделят от времето си, за да преглеждат пациенти в града ни, където при част от специалистите месечният пациентопоток е равен, а дори и по-малък от дневния такъв в по-големите градове. Трудно се стимулира и помощният персонал, при който изискванията стават също все по-големи.
Аз съм млад човек, но това, на което държа най-много и на което съм възпитана в семейството си, е дисциплина, отговорност и уважение при изпълнение на трудовите задължения. Патологичен педант съм и се разочаровам, когато в обкръжението си срещам хора, които не са коректни!

Румяна Станчева: С какво настроение изпращате отиващата си година?
Д-р Теодора Мъглова: Това, което се случва в България последните 2 години, а също и в целия свят, поражда у мен чувството за пълен упадък и деморализиране на човечеството! Дано всеки си даде равносметка докъде водят алчността, завистта и злобата, защото мисля, че именно те ни доведоха дотук!
Може би, защото съм все още млада и амбициозна, вярвам, че нещата могат да се подобрят, стига да се положат достатъчно усилия. Но дали е така, времето ще покаже!
Благодарна съм на семейството си, което не спира да ме подкрепя.
Изпращам 2022 година с надежда, че доброто предстои!
Румяна Станчева: Каква летва си поставихте като председател на една от най-важните постоянни комисии в Общинския съвет на Дряново в началото на 2022 година и достигнахте ли я?
Д-р Теодора Мъглова: Като общински съветник, председател на ПКЗСДЖН, майка на две деца, педиатър, отгледан и възпитан от детски лекар, моите усилия са и ще бъдат съсредоточени върху нашето бъдеще - децата и техните семейства!
В малките градове като Дряново трябва да се полагат усилия чрез социална политика да се създадат условия, които да привлекат младите, които да предпочетат града за място, където да създадат семейство и да отгледат децата си. Трябва младите да се почувстват значими и същевременно да бъдат стимулирани да бъдат отговорни.
Целта, която си бях поставила като общински съветник, беше да направя нещо, което никой досега не беше правил за децата в общината. И тази година го направих. Входирах предложение пред Общински съвет за приемане на написания от мен Правилник за реда и условията за отпускане на ежегодна финансова помощ за деца сираци в доучилищна и училищна възраст на територията на община Дряново. Няколкомесечните ми усилия си струваха, защото правилникът беше приет с пълно мнозинство.
През лятото направих предложение за изменение и допълнение на същия правилник, което също беше прието от всички общински съветници.
През всяка от изминалите три години съм правила предложения за приемане, изменение и допълнение на правилници, които са насочени към подпомагане на новородени деца, деца сираци и семейства с репродуктивни проблеми. Само за 2022 година са раздадени на нуждаещите се повече от 35 000 лв. по тези правилници.
Гордея се от факта, че успях да докажа на себе си, а надявам се и на жителите на общината ни, че когато си воден от добри чувства и положиш достатъчно усилия, можеш да обединиш всички, независимо от политическите им възгледи. Това направих аз със своите предложения, които бяха приети с пълно мнозинство.
Искрено се надявам, че и на национално ниво политиците най-накрая ще съумеят да преглътнат егото си и ще се обединят около единствената цел на всички - доброто бъдеще на България!
Румяна Станчева: Как работихте през третата мандатна година с Общинска администрация и конкретно с кмета Трифон Панчев?
Д-р Теодора Мъглова: Никой не може да отрече, че в Дряново така наречената опозиция на управляващата партия е работеща. Въпреки че съм общински съветник от опозицията, аз никога не съм залагала на това да изтъквам нечии недостатъци. Стремя се да докажа собствените си способности и да работя за по-доброто бъдеще на града ни. Смятам, че и кметът Трифон Панчев се е убедил в това.
Макар да бях един от онези общински съветници, за които в началото на мандата в медиите се тръбеше, че трябва да напуснат общински съвет, впоследствие дори и представителите на управляващата партия се убедиха в противното. Градивната критика и позитивната нагласа към всеки, който мисли за по-доброто бъдеще, обединяват хората!
Румяна Станчева: Предстои Ви последната година от мандата - каква искате да бъде тя? Питам Ви и като общински съветник, и като дряновка.
Д-р Теодора Мъглова: За мен е без значение дали е първа или последна година от мандата! Смятам, че всеки общински съветник трябва да работи през целия мандат така, както го прави в кампания! Радвам се, че за тези три години успях да направя повече отколкото съм мислила, че ще успея да направя. Да си призная, започнах работата си като общински съветник плахо и леко скептично, но с всяка изминала година ставам все по-мотивирана и позитивна, защото доказах на себе си, че с повечко усилия можем да променим нещата. Другото са оправдания!
Надявам се последната мандатна година за Дряново да не заприлича на поредната такава за България! Вече 2 години се нагледахме на абсурди на национално ниво.
Румяна Станчева: Как Ви изглежда Дряново в края на третата година от мандата?
Д-р Теодора Мъглова: Дряново в края на третата мандатна година е някак по-спокойно. Като че ли през тази година захвърлихме томахавките и заработихме някак по-спокойно и в една посока. Не се бълваха толкова негативни политически послания на местно ниво, защото те определено привличат читателите, но мен лично ме отвращават. Не разбирам смисъла от това да се насява омраза. И мисля, че позитивната нагласа определено е по-ползотворна за всички. Казвам го от позицията си на общински съветник.

Румяна Станчева: Като лекар и общински съветник, показал, че милее за дряновци, кажете какво добро може още да се случи със здравеопазването в общината, след като вече нямаме болница?
Д-р Теодора Мъглова: Като малък град, в който здравеопазването е само на ниво доболнична медицинска помощ, всички усилия на местната власт трябва да са съсредоточени в това тя да се запази. И повярвайте ми, това не е никак лека задача! Мисля, че би било безотговорно да се неглижира темата здравеопазване в общината ни. През последните 2 години се извършиха ремонти в сградата на бившата поликлиника. Надявам се, че това е само началото на случващото се „добро“ със здравеопазването на града ни. Сградата има нужда от модернизация и процесът започна. Дано бъде продължен.
Кадрови дефицит има не само в Дряново. Уви, след по-малко от 10 години достъпът до здравеопазване ще става все по-труден именно по тази причина.
Като потомствен лекар мога да кажа, че семейството ми е полагало и ще полага усилия за здравеопазването на града ни!
Румяна Станчева: Какво е Вашето коледно послание към читателите на вестник „100 вести“ и към дряновци?
Д-р Теодора Мъглова: Моето коледно послание към читателите на „100 вести“ е да бъдат здрави, търпеливи и толерантни.
И нека бъдем по-добри един към друг!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни