Д-р Пенчоков: Общопрактикуващите лекари трябва да поставят ваксини, но не го правят

Топ новина! D-r-Penchokov-ochakva-poveche-ot-obschopraktikuvaschite-lekari
Д-р Пенчоков очаква повече от общопрактикуващите лекари
 Габровска област вече е в жълтата зона по заболеваемост от Ковид.

 За мерките, които се предприемат, за ваксинациите срещу заболяването, за проблемите, които се създават от липсата на национален план, разказва д-р Николай Пенчоков, директор на Районната здравна инспекция.


- Увеличава ли се заболеваемостта от Ковид напоследък?
- През последните 14 дни заболеваемостта е 109.13 промила. В момента нищо не можем да направим като мерки, тъй като националният план не е приет. До края на седмицата трябва да има нов национален план, който трябва да бъде приет от Министерски съвет. Въз основа на него ще може директорите на РЗИ по места да налагат временни леки мерки. По-сериозните мерки ще се налагат от министъра на здравеопазването.
В момента има наложени мерки от директора на габровската болница - да се насят задължително маски от лекари и пациенти на територията на здравното заведение. Очаквам и другите болнични заведения в областта да въведат такива мерки.
Ако се приеме правилникът, ще се въведат национални мерки за носене на маски в здравни заведения и на закрито, където има струпване на хора.
Пак повтарям, поради липсата на национален план в момента нямам никакви други правомощия.
- Не са ли малко местата за ваксинация в момента, хората започнаха да мислят за бустерни дози?
- Има желаещи, но на някои общопрактикуващи лекари не им се занимава и отказват ваксинация. Не им се отваряли флакони ваксини заради един човек.
Пуснал съм писмо на всички общопрактикуващи лекари да ми представят график с дата и час на имунизация в кабинетите си. Защото съгласно последния рамков договор те нямат право да отказват ваксининация на пациентите. Предупредил съм ги, че за отказ от имунизация ще сезирам Здравната каса, на която те са договорни партньори. Могат да бъдат санкционирани от Здравната каса. Не знам как се стигна до този рамков договор, за да отговоря, договаря се Лекарският съюз с Касата. Как определиха, че само общопрактикуващите лекари ще поставят ваксини, за мен е неясно и недоумявам. Желаещи за ваксини има, предимно ексурзианти, но има и изпълнителни хора, които искат бустерна доза, те си правиха имунизации и преди.
Засега в област Габрово имунизации срещу COVID-19 за възрастни се извършват в следните имунизационни пунктове:
МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД, тел. 066/ 899 689. Работно време: всяка сряда от 8.00 до 10.00 часа; МЦ-1 - Севлиево ЕООД, тел: 0675/ 34215. Работно време: всеки четвъртък от 14.00 до 15.00 часа; МЦ „Д-р Теодоси Витанов“ ЕООД - град Трявна, тел. 0899/ 941 425. Работно време: всяка сряда от 10.00 до 12.00 часа. Ваксинациите са безплатни.
- Какво друго се очаква?
- Очаквам някой, от когото зависят тези решения, да реши да се разкрият и ковид зоните. Броят на болните се увеличава, хубаво е, както преди, да бъдат отделени, а не да се разхождат из поликлините и да заразяват. Но ковид зоните са затворени, защото няма извънредна епидемична обстановка. Надявам се да отворят ковид зоните при очертаващия се епидемичен подем на заболеваемостта.
Преди Габровска област бе на едно от първите места по обхват на пациенти. Бяхме създали един много добър модел. Надявам се пак да го създадем при нужда.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни