Д-р Николай Пенчоков: "Ваксинирането върви по график"

Водеща! D-r-Nikolai-Penchokov
Д-р Николай Пенчоков
 Нивото на разпространение на коронавируса в областта, хода на ваксинирането, опасността от грипна епидемия в областта, карантинирането и проверките за нарушения коментира д-р Николай Пенчоков, директор на Регионалната здравна инспекция.

- Каква е ситуацията с разпространение на коронавируса в областта, има ли места за болните в лечебните заведения?
- Заболеваемостта в последно време падна на 103 на 100 000 души. Да не забравяме, че бяхме 1200 на 100 000 души, тогава беше пика на втората вълна в областта в периода 9 - 20 ноември. Наложи се на моменти тогава по-леките случаи да изчакат с ден-два за хоспитализиране. Сега няма никакъв проблем с настаняване на болни, които се нуждаят от лечение, дори с моя заповед сме върнали леглата за ковидноболни от над 50 на 20 % от общия леглови фонд в областта. Болните в габровската болница се помещават само в инфекциозното отделение, за разлика от преди, когато се настаняваха и в други отделения. Пациентите са 4 -7 души за цялата област на ден, имахме големи цифри като 138, 159 на ден. Тогава нещата бяха все пак овладени, благодарение ръководствата на болниците.
- Помага ли за подобряване на ситуацията частичния локдаун? Или хората спазват по-стриктно мерките?
- Разбира се, и затварянето и спазване на мерките имат значение. Има хора, които не го правят, те не спазват не само тези, но и всякакви други мерки. Продължаваме да получаваме сигнали за нарушения, обикновено по магазини. Самият аз съм виждал в големи вериги хора без маски, въпреки контрола на входа. Смятам,че заболеваемостта намаля, заради намаляване на огнищата на заболеваемостта в производствените предприятия. Знаете, че в някои фирми имаше огнища на заразени. Останаха малко непреболедували и по този начин вирусът не може да намери възприемчиво население, затруднява се неговото предаване.
Има и хора, около 1 процент, които си купиха тестове, някои от тях са положителни, но тъй като симптомите са били по-леки, не са ни осведомили. Няма как да разберем колко и кои са. те са си направили най-често антигенни тестове, в първите две седмици не бе задължително да ни осведомяват. Някои го направиха, идваха в РЗИ, казахме им да си направя PCR тестови, те обещаха, но повече не се появиха. Не успяхме да ги карантинираме. Така че има немалък брой преболедували, за които не знаем. Сега с ваксините ще забавим разпространение на инфекцията. Всички говорят за трета вълна, която ще се появи. По всяка вероятност ще минем и през нея.
- Идва и грипът, как да го различим от коронавируса, след като симптомите си приличат?
- Грипна епидемия в Габровска област се появява обикновено в края на януари, началото, средата на февруари. В момента все още нямаме изолиран грипен щам. РЗИ - Габрово със средства от Министерството на здравеопазването сме осигурили комбинирани тестове за грип. Ако в някой колектив има съмнения, можем да направим изследвания за грип, ако е коронавирус мерките са други. За съжаление противогрипната ваксина през есента бе недостатъчна в аптеките и мнозина не успяха да си купят. Такъв интерес никога не е имало.
Освен с тестове няма друг начин да различим грипа от коронавируса. Грипът започва рязко, с висока температура, втрисане, докато коронавирусът може да започне със загуба на обоняние, лека, постепенно увеличаваща се кашлица. Болките в мускулите и ставите, отпадналост са общи и за двете заболявания.
Коронавирусът води до задух, дихателна недостатъчност, сатурацията пада рязко и започват големите проблеми. Появява се често едностранна или двустранна пневмония. Няма стройна клинична картина, заболяването протича различно при различните хора.
Ако някой е боледувал от коронавирус и няма поставена противогрипна ваксина, следва да се мисли повече за грип. Специалистите казват, че ще се появят 4 грипни щама, силно заразни.
- Сега акцентът е върху ваксините, колко за ваксинираните в областта?
- Вече 100 човека са със завършена ваксинация, поставена им е и втората доза.Става дума за специалистите от предния фронт - от инфекциозно отделение и от Спешна медицинска помощ в областта. Първа ваксинация е направена на 303-ма. Тази седмица ще завършим ваксинацията на 203-ма. А междувременно ще започнем с още 150 ваксинации на лични лекари, стоматолози, фармацевти.Надявам се в началото на месец февруари следващите ваксини, които ще получим, ще продължим с ваксинациите.
- Имаме ли достатъчно хладилници в областта за нейното съхраняване?
- Да, получихме и монтирахме в РЗИ минусов фризер, ще получаваме ваксината на място. Така ще станем по-гъвкави. При тези минусови градуси ваксината е годна за 5 дни.
Когато започнем да получаваме ваксините при нас в кашони със сух лед и я сложим в новия фризер, ще може да вадим, колкото е нужно, според това колко човека са осигурени за имунизация от специализирания имунизационен екип. За да не се получава разхищение на ваксината. В момента се занимаваме предимно с логистика, за да осигурим ваксинациите на желаещите.
- Къде ще бъдат поставяни ваксините на учителите и на населението в областта?
- Надявам се от февруари да започнем с учителите и възрастните хора от домовете в областта. Ще започнем там, където досега сме нямали огнище на коронавирус, примерно в дома в Добромирка, дом "Маркотея". Ще създадем организация или с общопрактикуващите лекари за поставяне на ваксините, които отговарят за домовете или с екипи, които са декларирали готовност да започнат имунизацията.
На учителите или екипът ще ходи на място в по-големите училища или желаещите учители могат да отидат в ДКЦ-1, в болницата, или в Спешна помощ. Имаме готовност да наемем поне два мобилни екипа.
Най-вероятно масово населението ще се имунизира от личните лекари.
- Как съобщавате на хората за нужната карантина, лично или с есемес? Правите ли проверки за спазване на карантината?
- По закон може да съобщаваме за карантинирането с есемес.
Все още не сме започнали, но мислим да го направим. Може да се съобщи по телефон на даден човек, че се карантинира и на посочен от него имейл да му пуснем предписанието за карантиниране. В момента от 300-400 предписания за карантиниране на ден, паднахме до 10-15 предписания. Преди търсехме помощ за автомобили от Общината, от полицията, за да разнасяме съобщенията из цялата област. В чужбина дори не се носят предписания, хората са съзнателни, сами се карантинират. Има и трети вариант, но е по-сложен - хората да си създадат електронен подпис и да ни върнат подписано предписанието. За електронните варианти е нужна доброволност и добронамереност.
- Полезен ли е кабинетът за коронавирус в ДКЦ?
- Кабинетът продължава да работи, полезен е. Снабдихме ги с лични предпазни средства. Така малко се облекчи работата, защото иначе всички трябваше да ходят до болницата. Ставаше много напрегнато там.
- Правите ли проверки за нарушения на карантината, особено на заведения?
- Правим проверки по заведенията. Последно проверявахме на Узана по сигнал, но не открихме нарушения. В непрекъснат контакт сме с полицията. Ако екипите засекат работещо нощно заведение, имаме дежурни, веднага отиват на сигнала заедно с полицията.
- Стана скандал с провеждането на коледния концерт на пл. "Възраждане", вие уведомени ли бяхте?
- Не, не беше съгласуван с нас, разбрахме в навечерието на концерта. Три наши двойки отидохме на място да упражняваме контрол, там имаше представители на полицията, на инспектората по образование. Честно казано, не бях виждал толкова хора с маски, но нарушението с провеждане на концерта е налице. Разбрах, че е бил организиран от едно читалище, но наказанието бе за Общината. Актът е за 1500 лв.
- 2020 година бе трудна за всички, но РЗИ имаше твърде много ангажименти и работа. Как бихте определили накратко свършеното от Вашата инспекция през изминалата година?
- Колективът на РЗИ се справя много добре със ситуацията. За съжаление двама не издържаха на напрежението и напуснаха. Макар сега нещата видимо да са по-леки.
Високо оценявам труда на всички колеги, лично благодарих на всеки от тях. Напрежението беше голямо, ме само за отдел "Надзор на заразните болести", но е за другите отдели, които помагаха-
Не само РЗИ Габрово, цялата система на регионалните здравни инспекции доказа, че това звено има важно място в здравеопазването. Не искам да си мисля, ако ни нямаше, какво щеше да се случи, защото ние сме една спойка между ръководството на министерството, на болниците, доболнична помощ и граждани. Смятам, че си свършихме добре работата, имаше много по-тежки ситуации в други области.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни