Д-р Минко Михов: "Пациентите с Ковид намаляха повече от 4 пъти"

Топ новина! D-r-Minko-Mihov
Д-р Минко Михов
За Ковид ситуацията в момента в габровската болница, за тежките периоди на пандемията в лечебното заведение, за финансовите му резултати, за ваксинирането на медицински персонал разказва д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова".

- Каква е ситуацията в Габровската болница сега, случаите на коронавирус намаляха, имате ли места?
- В момента е доста по-спокойно. Пациентите с Ковид намаляха повече от 4 пъти. През ноември бяхме стигнали около 90 пациента с коронавирус. В момента са под 20. Това позволява болницата да върши и останалата си работа.
- Приемате ли всички нуждаещи се, не само болни от Ковид?
- Да, увеличиха се пациентите, които постъпват с други заболявания. Приемаме всички нуждаещи се. Това всъщност не е прекъсвало, но беше преустановена плановата дейност.
- Започнахте ли вече планови операции?
- Да от миналия понеделник започна и плановата дейност за операции. Увеличиха се пациентите във вътрешно отделение.
- Използват ли се ефективно лабораторията за тестове за коронавирус и мобилният пункт през болницата?
- Изключително сме доволни от работата на лабораторията. Нейната дейност бе един от факторите сравнително бързо да поставим диагнозата и да се ориентираме за лечението на болните. Лабораторията до момента е направила 8 000 изследвания. Вземането на тестове е в изнесена кабинка извън лабораторията. Иначе фургоните, които бяха за прегледи на пациентите, сега не работят.
Надяваме се сега хората да бъдат по-благоразумни и да се ваксинират.
- При вас как върви ваксинацията?
- Миналата седмица бе втората ваксинация на по-голямата част от персонала. И ще приключим до края на тази седмица. Над 20 процента от персонала е изявил желание за ваксинация. Но по-голямата част сме прекарали заболяването и имаме антитела. Не се ваксинираме, за да има повече ваксини за всички останали, които имат нужда.
- Отрази ли се пандемията на финансите на болницата, какви са резултатите за 2020 година?
- Като цяло финансовият резултат на болницата не е драматично по-лош от предходната година. Това се дължи на целевите средства и на промените във финансирането ни. Не са значително влошени финансовите ни показатели. Дори завършихме годината без пресрочени задължения. Общата загуба на болницата е намалена.
- Какви други акценти сте предвидили в инвестиционната програма на болницата?
- Сега подготвяме инвестиционната програма, срокът е до края на февруари. За миналата година субсидията на министерството на здравеопазването бе в разкриване на лаборатория и ремонта на АГ отделението. За тази година пътят е ясен - продължаваме ремонтите на отделенията, които в общи линии вече приключват. Предстои доставката на нова апаратура, ремонт на операционния блок. Но дали ще се случи това, зависи от ситуацията тази година.
- Кога започва ремонта на АГ - отделението, правителството отпусна средства за него?
- В момента върви процедурата за определяне на изпълнител на ремонта на АГ отделението. Като приключи обществената поръчка, започваме.
- В тази тежка ситуация получихте доста дарения. Смятали ли сте на каква стойност приблизително са те?
- По-голямата част от даренията бяха не директно в парични средства, а в апаратура, оборудване и апаратура, които влязоха в дейността на болницата. Повечето от тях са пряко насочени за справяне с епидемията - защитни средства за персонала, апаратура, която помага за обслужване на Ковид болните, монитори, перфузори, почистващи машини, специални реанимационни легла. В парични средства може би са над 200 хил. лв.
- 2020 година бе най-тежката от създаването на болницата, вие като директор бяхте изправени пред непозната и сложна ситуация. Как се справи габровската болница?
- Основното изпитание бе за хората в инфекциозното отделение, голяма част от колегите също преболедуваха. Наложи се да командироваме близо там една трета от персонала в другите отделения. В тежкия период две трети от пациентите бяха с Ковид. Естествено основният проблем бе кой да ги обслужва, защото лечението на тези болни изисква изключително голям ресурс от персонал - лекари, медицински сестри, санитари; Работи се при съвсем различни условия, при повишен стрес, извънреден труд. Основният проблем бе нуждата от персонал. Мисля, че въпреки това се справихме. Щом не се е налагало да връщаме пациенти и хора, които да не бъдат приети в болницата, значи сме се справили.
Още повече, че за Ковид няма някакво специфично лечение. Доста пациенти загубиха живота си.
- Има ли напуснали лекари, сестри заради тежката Ковид ситуация?
- Засега няма такава тенденция, дори в най-трудната ситуация. Има лекари, които се пенсионираха, но няма колеги, напуснали заради проблеми с коронавируса. Никой не е отказал за работи. Както вече казах, голяма част от лекарите и медицинските сестри от други отделения бяха командировани в Ковид отделение - 30 медицински специалисти, 7-8 лекари.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни