Д-р Иван Иванов: „Предприемаме мерки за разрешаване на проблема със свободно разхождащите се коне в Балкана“

D-r-Ivan-Ivanov:--Prеdpriеmamе-mеrki-za-razrеshavanе-na-problеma-sas-svobodno-razhozhdashtitе-sе-konе-v-Balkanaa
merki-kone.jpg
Община Севлиево се ангажира да помогне за разрешаването на проблема със свободно разхождащите се коне край селата в Балкана.

Община Севлиево се ангажира да помогне за разрешаването на проблема със свободно разхождащите се коне край селата в Балкана. В общинската администрация от октомври 2018 г. до момента са подадени многобройни сигнали и жалби от граждани и кметове на населени места във връзка със свободно пуснати коне в района на селата Кръвеник, Селище, Горно Тумбалово, Кастел и други.

„При повечето от констатираните случаи собствениците на конете са регистрирани в Община Севлиево. Животните се използват от дърводобивните компании за изнасяне на дървесина от непроходими горски райони. Поради безотговорното поведение на въпросните лица животните се пускат в свободното време, когато не са ангажирани с работа, в резултат на което конете навлизат неконтролирано в дворовете на хората. Така те нанасят щети и унищожават селскостопанска продукция“, обясни пред общинските съветници кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов. Той добави, че абсолютно всички постъпили сигнали и жалби до Община Севлиево са проверени от служители на инспектората.

„При необходимост тези животни ще се задържат, ще се намират собствениците им и ще им се налагат съответните наказания, каквито са заложени в закона“, категоричен бе д-р Иванов.

За да се справят с проблема, от Общината възнамеряват да осигурят места, където е възможно заловените безстопанствени животни да бъдат вързани и да бъде извършена проверка дали са регистрирани. „Така ще се установи тяхната собственост и съответно служителите на Областната дирекция по безопасност на храните ще могат да предприемат мерки по този въпрос. Те имат правомощия, съгласно закона за ветеринарно медицинска дейност, да извършат проверката и да наложат санкция, когато това се налага“, поясни д-р Иванов.

Кметът добави, че на 10 юни е било проведено извънредно заседание на общинската епизоотична комисия, на което са били разисквани тези проблеми. „Община Севлиево пое ангажимент да изпълни част от задълженията на кметовете на населени места, които те до този момент не са изпълнявали“, добави д-р Иванов. „Общината се ангажира и да осигури, срещу възнаграждение, правоспособно лице, което да залавя такива животни. Ако бъде необходимо, лицето ще може да поеме разход за транспортиране на такива животни до съответния обект“, поясни още градоначалникът.

За изпълняване на набелязаните мерки е важна и подкрепата на органите на МВР за установяване на самоличността на собствениците на конете. „Ние получаваме съдействие от тях, макар че в някои случаи служители на Областната дирекция по безопасност на храните и на Районното управление - Севлиево твърде късно се отзовават на подадените от нас сигнали“, уточни д-р Иванов пред общинските съветници.

Община Севлиево пое и допълнителен ангажимент за справяне с проблема – „когато се провеждат търгове за добив на дървесина в гори общинска собственост и за мястото се изисква използването на животинска сила, то още при самата процедура кандидатстващите за дърводобив да декларират и създадат временен животновъден обект в близост до местата, където ще се извършва сечта. Там да пребивават конете, когато не се използват, а тези места да бъдат одобрени от Областната дирекция по безопасност на храните“, заяви д-р Иванов. Предложението е дадено и на Северноцентрално държавно предприятие, защото досега във всички случаи на проблеми със свободно разхождащи се коне става въпрос за сечи в частни и държавни гори. „Така държавните предприятия, когато провеждат такива процедури, ще могат също да изискват това от кандидатите за дърводобив“, заключи кметът на Община Севлиево.

Д-р Иванов припомни, че от октомври миналата година досега служители от Общинския инспекторат са съставили 7 акта и наказателни постановления на собственици на такива коне. Четири от постановленията са във времето след заседанието на общинската епизоотичната комисия.

„Вече сме поели ангажименти, които най-вероятно не са точно на Община Севлиево. Но тъй като действително има сериозен проблем, който създават дърводобивните фирми в момента с наеманите от тях коне, ние се ангажираме с разрешаването му“, завърши д-р Иванов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото