Д-р Георги Шандурков: „Линейки има, хора няма“

Топ новина! D-r-Georgi-SHandurkov--„Hora-nyama“
Д-р Георги Шандурков: „Хора няма“
Успяват ли линейките на Спешна медицинска помощ да стигнат до всеки адрес, подаден от болните, достатъчен ли е броят на линейките, оборудвани ли са те с нужната апаратура, има ли достатъчно персонал, коментира директорът на Спешна медицинска помощ - Габрово д-р Георги Шандурков.

- Има ли напрежение в Спешна медицинска помощ за обслужване на болните? А те не са малко. Справяте ли се?
- Не може да се каже, че болните от ковид се увеличават, но и не намаляват. Справяме се, въпреки всичко.
- Случва ли се, както в други градове линейката да обикаля по болниците в региона, докато намери място за болния с ковид?
- Не, обикновено първо се информираме дали има място в съответното лечебно заведение, съобразяваме се и със състоянието на болния коя болница би била най-подходяща за неговото лечение.
- Наляга ли се пациентите дълго да чакат за линейка?
- Не, не се налага, линейките са достатъчно. Някой може да се е наложили да почака, но не да чакат с часове, както в София. Общо взето регулярно се движат линейките. Няма забавяне по причина, че няма екип. Натоварено е доста, прибират се от един адрес, нямат време да починат и заминават за друг. Когато болният е с ковид, ходят със защитни екипи.
- Достатъчен ли е броят на линейките, колко са?
- Да, Габрово се обслужва от три мобилни екипа. Седем са за останалите градове в региона.
- Те оборудвани ли са с нужната апаратура за животоспасяващи ситуации?
- Да, линейките са нови, оборудвани са с всичко необходимо. Проблемът е, че няма хора. Никога досега не е имало такава диспропорция между задоволеност с апаратура и линейки и недостиг на хора. Винаги е било обратното, линейките са били амортизирани, с оскъдна апаратура, но лекарите са били достатъчни.
- Достатъчно ли са дежурните екипи, за да покрият нуждите?
- Успяваме, макар и трудно, да сформираме дежурни екипи. Над десетина от хората ни са пенсионери. То не е само при нас, в цялото здравеопазване е така. Хората с квалификация и самочувствие отиват там, където ще се чувстват по-уважавани, където ще има признателност за труда, като не става въпрос само за парично възнаграждение. Става дума за чужбина.
- При нас хората получават ли допълнително възнаграждения за положения труд?
- Получават, всеки, който е обслужил болен или със съмнение за ковид, взема по 1000 лв. допълнително месечно.
- Имаше идея Спешна медицинска помощ да се премести в помещения в Консултативна поликлиника, какво става?
- Чакаме всеки момент да се случи. Ремонтите са приключени във всички филиали, чакаме инвеститорите да изготвят документите. Голям проблем беше и включване на ел.партида, но и той вече е решен. Като позициониране е много по-добре за нас, но като база е по-малко като помещения, говоря за габровския филиал. Хубаво е, че навсякъде имаме тоалетни за хора с увреждания. Вярвам, че ще се преместим до Нова година. Преди време Спешна помощ пак беше тук, преместихме се в болницата с идеята Спешно отделение да бъде част от Спешна помощ. Но нещата се промениха. Щом като Спешно отделение се администрира от болницата, ние няма защо да стоим там.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни