Божидар Петков спаси кръста, даде го на кмета Таня Христова

Топ новина!
Bozhidar-Petkov-dari-kr-sta-na-kmeta-Tanya-Hristova,-tya-mu-go-v-rna
Божидар Петков дари кръста на кмета Таня Христова, тя му го върна

Силна християнска традиция и силна надежда - за здраве и добра година, събра в неделя габровци на един от най-тачените църковни ритуали - „освещаването на водата“.

След празничната служба в „Успение Богородично“ десетки се включиха в литийното шествие с хоругвите и Великия богоявленски водосвет на площад „Първи май 1876“.
Час преди обяд северният парапет на моста „Игото“ натежа от хора и очакване за кой от четиримата смелчаци ще е поверието „честит и здрав през цялата година“.
От десет години насам емблема на богоявленския пик в Габрово - скачане от моста в ледените води на Янтра, е атрактивният охранител и бръснар Божидар Петков.
46-годишният ветеран за трети път успя да спаси кръста със заричането да го прави поне до 80.
Скрежасвайки по-бързо от кръста, Божидар не пое дреха от верния си адютант Костадин, докато не изпълни тържествено и по рицарски предаването на кръста на кмета Таня Христова.
Именникът герой падна на коляно в снега и с пламенна реч за прослава на Бога, за здравето и просперитета на целия град и всички габровци помоли г-жа Христова да отнесе кръста в Общината, за да дава сила на Габрово.
Тя, заедно с целия си екип, му подари бутилка червено вино и като награда за смелостта му толерантно изслуша пороя от комплименти. Освен че е най-добра и най-красива, Божидар категорично оцени, че никой кмет не е направил толкова за Габрово, колкото Таня Христова, а заобиколите ги хора му пригласяха с „Поддържаме!“.
„За мен е чест да извадя Богоявленския кръст! - обърна се Божидар и към габровци. - Правя го за прослава на Бога и заради кмета на града. Благодаря на всички! Бог да ви благослови, цяла година да сте живи и здрави!“
Смелчагата получи поздравления и от областния управител Невена Петкова.
„Радвам се - каза още Божидар, - че тук, на парапета, до мен застанаха и тези млади момчета - нека получат Божието благоволение. Радвам се, че последваха моя пример и като истински мъже се хвърлят да спасят кръста.“
В най-големия от останалите трима смелчаци габровци разпознаха успешния състезател на MMA Fight Club HOPE Gabrovo Павел Владев. Шампионът по шутфайтинг в категория до 70 кг се появи на моста в прекрасна народна носия, а от смартфона, затъкнат в пояса му, се разнасяше още по-прекрасната родопска песен за Руфинка. Близо час, съблечен по бански, Павел загряваше, показвайки скромно елементи от бойните си умения и силата на татуирания изцяло десен крак. Нетърпелив от площада с Великия водосвет до моста енергично притичваше 21-годишният Цветелин Пенчев, който успя да се пребори за кръста през 2016 година, когато беше ученик в „Райчо Каролев“.
Най-младият - Мартин, който работи във фирма за производство и търговия на мебели, силно се стараеше да се съсредоточи и подготви за срещата с ледената четириметрова дълбочина под моста.
Четиримата скочиха почти едновременно, а долу под моста още толкова мъже навлязоха в реката в очакване на свещеника, който ще хвърли кръста.
Никой не бързаше да се разотиде, някои се върнаха в храмовете за светена вода, някъде към 15 часа архиерейският наместник на Габровска духовна околия отец Руслан изпрати последните миряни от „Успение Богородично“.

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Християни

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня