Божидар Петков спаси кръста, даде го на кмета Таня Христова

Топ новина! Bozhidar-Petkov-dari-kr-sta-na-kmeta-Tanya-Hristova,-tya-mu-go-v-rna
Божидар Петков дари кръста на кмета Таня Христова, тя му го върна

Силна християнска традиция и силна надежда - за здраве и добра година, събра в неделя габровци на един от най-тачените църковни ритуали - „освещаването на водата“.

След празничната служба в „Успение Богородично“ десетки се включиха в литийното шествие с хоругвите и Великия богоявленски водосвет на площад „Първи май 1876“.
Час преди обяд северният парапет на моста „Игото“ натежа от хора и очакване за кой от четиримата смелчаци ще е поверието „честит и здрав през цялата година“.
От десет години насам емблема на богоявленския пик в Габрово - скачане от моста в ледените води на Янтра, е атрактивният охранител и бръснар Божидар Петков.
46-годишният ветеран за трети път успя да спаси кръста със заричането да го прави поне до 80.
Скрежасвайки по-бързо от кръста, Божидар не пое дреха от верния си адютант Костадин, докато не изпълни тържествено и по рицарски предаването на кръста на кмета Таня Христова.
Именникът герой падна на коляно в снега и с пламенна реч за прослава на Бога, за здравето и просперитета на целия град и всички габровци помоли г-жа Христова да отнесе кръста в Общината, за да дава сила на Габрово.
Тя, заедно с целия си екип, му подари бутилка червено вино и като награда за смелостта му толерантно изслуша пороя от комплименти. Освен че е най-добра и най-красива, Божидар категорично оцени, че никой кмет не е направил толкова за Габрово, колкото Таня Христова, а заобиколите ги хора му пригласяха с „Поддържаме!“.
„За мен е чест да извадя Богоявленския кръст! - обърна се Божидар и към габровци. - Правя го за прослава на Бога и заради кмета на града. Благодаря на всички! Бог да ви благослови, цяла година да сте живи и здрави!“
Смелчагата получи поздравления и от областния управител Невена Петкова.
„Радвам се - каза още Божидар, - че тук, на парапета, до мен застанаха и тези млади момчета - нека получат Божието благоволение. Радвам се, че последваха моя пример и като истински мъже се хвърлят да спасят кръста.“
В най-големия от останалите трима смелчаци габровци разпознаха успешния състезател на MMA Fight Club HOPE Gabrovo Павел Владев. Шампионът по шутфайтинг в категория до 70 кг се появи на моста в прекрасна народна носия, а от смартфона, затъкнат в пояса му, се разнасяше още по-прекрасната родопска песен за Руфинка. Близо час, съблечен по бански, Павел загряваше, показвайки скромно елементи от бойните си умения и силата на татуирания изцяло десен крак. Нетърпелив от площада с Великия водосвет до моста енергично притичваше 21-годишният Цветелин Пенчев, който успя да се пребори за кръста през 2016 година, когато беше ученик в „Райчо Каролев“.
Най-младият - Мартин, който работи във фирма за производство и търговия на мебели, силно се стараеше да се съсредоточи и подготви за срещата с ледената четириметрова дълбочина под моста.
Четиримата скочиха почти едновременно, а долу под моста още толкова мъже навлязоха в реката в очакване на свещеника, който ще хвърли кръста.
Никой не бързаше да се разотиде, някои се върнаха в храмовете за светена вода, някъде към 15 часа архиерейският наместник на Габровска духовна околия отец Руслан изпрати последните миряни от „Успение Богородично“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни