Бедствено положение в част от Трявна

Водеща! SCHe-t-rsim-pomosch-ot-d-rzhavata,-informira-kmet-t-Silviya-Kr-steva
Ще търсим помощ от държавата, информира кметът Силвия Кръстева
Багери и екипи разчистват пътни участъци в селата Зеленика, Бангейци, Бърдени, Енчевци, Веленци, както и в кв. Стояновци

Община Трявна обяви бедствено положение на част от своята територия вследствие на обилните валежи, които се изляха в късния следобед на 12 юни на територията на населените места и нанесоха материални щети в частни и общински имоти.
Това реши вчера свиканият от кмета на Община Трявна общински кризисен щаб.
Най-засегнати са улиците „Украйна”, „Индустриална”, „Златьо Ошански”, „Христо Ботев”, „Стара планина” и „Бенковска” в града, както и в кварталите Божковци, Стояновци и Раданци, където има основно наводнени къщи и затлачени дерета и тепърва трябва да бъдат разчиствани със специализирана техника. Наводнени участъци има и в района на село Енчевци и в предприятията ЕМКО, РИК и „Мави“. Вследствие на дъждовете има образувани свлачища в района на село Черновръх.
Назначена е вече комисия, която ще извърши оглед и ще направи оценка на нанесените щети по жилищни и административни сгради, паркове и градини, пътна, електропреносна и водоснабдителна мрежа.
По-късно вчера съобщиха, че назначените комисии вече обикалят и описват нанесените щети след пороя над Трявна в неделя.
Продължават срещите и разговорите с пострадали хора. Междувременно екипите на доброволното формирование към местната власт и екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" помагат на пострадалите да изчистят наносите от кална маса, паднали клони, дървета и камъни от дворовете и засегнатите къщи.
Падналата върба до Кивгирения мост в старата част на Трявна вече е премахната и дерето на реката в този участък е почистено. Продължава разчистването от наноси, кална маса, паднали клони и дървета и в останалите засегнати участъци в населените места на цялата територия на Община Трявна. Тепърва ще се възстановява водоснабдяването в село Дончевци и кв. Раданци.
"Категорично ще търсим помощ от държавата за справяне със ситуацията." заяви кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.
Разпределена е и специализираната техника в различни засегнати участъци на територията на населените места в Община Трявна. Багери и екипи разчистват и извозват затлачени водостоци, наноси и пътни участъци в селата Зеленика, Бангейци, Бърдени, Енчевци, Веленци, както и в кв. Стояновци.
“Предвид създалата се непредвидена ситуация съм провела вече разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, областния управител на Област Габрово и в рамките на деня ще бъдат изпратени доклади до МРРБ, Министерски съвет, Междуведомствена комисия по бедствия и аварии и всички необходими институции, за да предприемем възможно най-бързо съответните мерки за възстановяване на щетите и да окажем нужната помощ на хората.” подчерта вчера кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.
Финансова помощ от държавата ще бъде търсена и за извършване на ремонт на вече съществуващи подпорни стени, както и за изграждане на нови такива в кварталите “Божковци” и “Раданци”, както и по поречието на р. Тревненска в града в участъците, където е най-наложително.
“Освен наводнение в сградата на общинска администрация, десетки частни имоти, пътни участъци и частично разрушение на инфраструктурата, силните проливни дъждове доведоха и до повреда на канализационния колектор за отпадъчни води, който е изграден с финансиране от ПУДООС. Едната част е отнесена от водата и ще търсим финансова подкрепа и по този въпрос, тъй като обектът все още не е въведен в експлоатация. Вече сме уведомили и фирмата-изпълнител за създалата се ситуация.” коментира още г-жа Силвия Кръстева.

Работата на екипите продължава и към този час. Падналата върба до Кивгирения мост в старата част на Трявна вече е премахната и дерето на реката в този участък е почистено. Продължава разчистването от наноси, кална маса, паднали клони и дървета и в останалите засегнати участъци в населените места на цялата територия на Община Трявна. Тепърва ще се възстановява водоснабдяването в село Дончевци и кв. Раданци.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото