Бабинден в Поповци

Babindеn v Popovtsi
Бабинден в Поповци

По празничния календар на НЧ „Дядо Стойно- 1927”, кметство Поповци за 2019 година, Бабинден е първият празник, който бабите честват за здраве и късмет на 21 януари по стар стил.

 Този древен езически обичай, свързан със семейните обичаи, които читалището пази и предава на поколенията, е останал във времето като ден на почит към бабите- акушерки, които са помагали на младите жени да се сдобият с рожби. Затова на този ден в читалището на кметството се събраха над 30 баби, Най- възрастната баба- Минка Георгиева, извърши ритуала по изкъпване на бебето, за което вода й полива една от младите майки Добрина с малкото бебе Александра.. Наричанията за здраве, дълголетие и берекет на детенцето, на майките и на всички присъстващи и техните семейства традиционно звучаха на празника.
Поздрав към бабите отправи и кметицата Румяна Иванова в знак на благодарност за тяхната мъдрост и помощ, която винаги оказват не само на семействата си, но и на кметството и на читалището. Ритуалът се предава през годините и винаги завършва с почерпка за здраве- домашно приготвени пити, баници от точено тесто, вино, кекс и други сладки.
За доброто настроение се погрижиха отново бабите от ВГ”Росна китка” с ръководител Цанка Иванова и корепетитор Петър Райков, в чийто репертоар са включени много шеговити и закачливи песни, посветени на бабите.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото