Росина Пенчева представя „Ръчно сътворено“ на 31 март

-Rosina-Pencheva,-vizualen-artist
Росина Пенчева, визуален артист
Проектът е свързан с най-редките занаяти в България

По повод Европейските дни на художествените занаяти визуалният артист Росина Пенчева ще представи в Дряново своя проект „Ръчно сътворено“ – дигитален дневник, предствящ шест документални, фотографски сериии на едни от най-редките занаяти в България.

Визуалният артист Росина Пенчева запечатва в дигитален фотографски дневник моменти от посещенията си в работилници на майстори на редки занаяти. Проектът е вдъхновен от работата ѝ като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите „Хомо Фабер“ към фондация „Микеланджело“, а фотографското изследване носи името „Ръчно сътворено“.

Росина представя шест артизани, развили своите умения в занаят, практикуван от не повече от десет майстори в страната. Изследването включва индивидуална фотоистория и текст за всеки от тях: 39-годишния майстор на суха каменна зидария Христо Тоцев; баш майстора на благородната мед Петър Паунов (73 г.); майстора лютиер Деян Денчев (49 г.); първия български лулар Георги Тодоров-Гец (51 г.); иконата на мутафчийството Христо Маринов (67 г.) и най-младия сред изброените – 31-годишния книговезец и артист Стопан.

Целта на „Ръчно сътворено“ е да вдъхнови публиката да погледне към редките занаяти от нова перспектива, като търси възможностите за тяхното съхранение и изследва връзката им с устойчивия начин на живот.

Фотографията в „Ръчно сътворено“ представя съвременните артизани, но в дългосрочна перспектива тя остава като визуален архив за тях и тяхната дейност. Това са хора с уникални умения, които съхраняват, възраждат или привнасят занаяти, те правят връзката между поколенията и осъвременяват традицията, което ги превръща в наши живи човешки съкровища.

31 март 2023 г., 17:30 ч., експозиция „Колю Фичето“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни