Ванеса Цветанова номер едно за 2022-ра, Николай Вътков и Петър Проданов с купи за принос към баскетбола

Топ новина! Nikolai-V-tkov-be-v-osnovata-na-p-rviya-kasting-za-sformirane-na-otbori-k-m-kluba
Николай Вътков бе в основата на първия кастинг за сформиране на отбори към клуба
Баскетболният "Чардафон" за трети път отличи най-добрите си спортисти за годината

Двама 13-годишни състезатели - Ванеса Цветанова и Христо Вичев, бяха определени за номер едно - съответно в женското и мъжкото направление на баскетболния „Чардафон“, за отминалата 2022 година. Изборът е на Треньорския съвет и се основава на постигнатите резултати и влиянието им върху представянето на отборите, в които участват. И двамата са под наблюдение на наставниците на националните отбори във възрастова група до 14 години и участваха в регионални тренировъчни контроли и занимания. Христо е в клуба от 2019 г. Възпитаник е на шампиона с ЦСКА отпреди години Мариян Костадинов, който иначе е рожба на емблематичната ботевградска баскетболна школа. Досега Вичев е отбелязал 821 точки в 43 мача.

Статистиката му се разваля от участието в по-горните възрастови групи. Иначе в своята - до 14 години, той е изключителен. През сезона има изумителното постижение от 225 точки в 6 срещи, или 37.5 на мач. За кадетите (момчета до 16 г.) е записал 31 точки в 4 срещи, показател, с който „подпира“ някои от титулярите.
На неговото ниво е и Ванеса Цветанова, в „Чардафон“ от сезон 2020-2021 г. Нейни треньори са Анита и Виктор Крушеви. Ванеса впечатли още при дебюта си при 12-годишните, отбелязвайки 98 точки в 8 срещи. През този сезон има 114 в 6 мача за 14-годишните, но резултатите й биха били значително по-добри, ако групата, в която отборът й играе, е по-равностойна. „Чардафон“ е в обединяващите зони „Мизия“ и „Загоре“, Дивизия „Изток“ заедно със сливенския „Тони 7“ и „Вихър“ (Айтос). Габровки имат 6 победи с по над 40 точки в шест срещи и треньорското ръководство ограничава престоя на терена на лидерките, давайки шанс за изява на всички момичета.

Ванеса еднозначно бе определена за номер едно в женското направление. Христо имаше сериозна конкуренция в лицето на Андреан Деков, който за втора поредна година е в отлична форма. През миналия сезон отбеляза 252 точки в 13 мача за юношите и 256 в 19 за мъжете. В настоящия - 2022-2023 тръгна съответно с 80 от четири мача и 33 от 5. В клуба е от 2017 година, изиграл е 133 срещи, има отбелязани 1320 точки, спечелени 259 борби, има и 69 асистенции. Като се изключат точките, статистиката е само от мачовете при мъжете.
Отличието за спортист номер едно на „Чардафон“ се връчва за трети път. Негови първи носители през сезон 2013-2014 станаха Симона Стефанова, която вчера навърши 26 години, и Стефан Иванов - Джордъна, сега състезател на мъжкия отбор на „Чардафон“ и треньор на тревненския „Зограф“. През миналата година за номер едно заслужено бяха обявени националката Стела Симеонова, която, за съжаление, се отказа от баскетбола, и Боримир Алексиев.


Петър Проданов


Идеята бе Христо и Ванеса да получат паметните си плакети по време на предновогодишния баскетболен празник в зала „Орловец“ на 29 декември, но семейни ангажименти на двамата промениха намеренията. Иначе в шоуто, продължило от 9 до 18 часа, се включиха над 120 състезатели. Изиграха се и 5 контроли - за момчета, момичета, юноши и мъже. В празника се включиха не малко родители, а и хора от публиката, които демонстрираха можене под двата коша.

Andrean-dekov

Андреан Деков


Със специална награда - Спортсмен №1 на "Чардафон" за 2022 година, бе отличен Андреан Деков.  По статистически показатели и принос към клуба той трябваше да е спортист номер едно в мъжкото направление, но ръководството на клуба реши да създаде прецедент и да присъди това преходно звание на 13-годишния Христо Вичев, за да го импулсира още повече да се развива в играта. Това бе възприето прекалено в личен план и момчето и семейството му решиха той да заиграе за софийския "Буба баскет".  Затова в почетния плакет "Спорстмен №1" на "Чардафон" за 2022 г. се вграждат не само спортно-техническите постижения, а преди всички спортният и човешки морал, отдадеността на отбора, на съотборниците, на клуба, на "Чардафон", на Габрово.  Андреан по всички параметри е номер едно - той е сред лидерите на юношеския отбор, играе превъзходно и за мъжете в ББЛ "А група Център" и това не му пречи да е отличен студент - "Право", във Великотърновския университет.
За приноса им за възстановяването на баскетбола в Габрово и във връзка с пенсионирането им бяха отличени и двама ветерани - Петър Проданов и Николай Вътков. Проданов е член на управителния съвет на клуба и активен участник в организационната дейност на клуба, Вътков бе първият треньор на кадети и юноши след 2009-та, досега помага на наследилия го Антонио Станков.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото