Валентина Венкова:Учебниците трябва да са написани на разбираем, достъпен за учениците език

Водеща! Valentina-Venkova
Валентина Венкова
 Как завърши учебната година в единственото начално училище в Габрово "Васил Левски", как се справиха четвъртокласниците на националното външно оценяване, колко първокласници ще пристъпят училищния праг през новата учебна година, за иновативните методи, които се прилагат в учебния процес разказва директорът на начално училище "Васил Левски" Валентина Венкова.

- Как завършвате учебната година в Начално училище "Васил Левски"?
- Нормално. През тази учебна година началният етап на образованието най-малко бе засегнат от пандемията. Това ни позволи да проведем нормално учебния процес. Няма удължаване на учебната година, приключихме в срок. Нещата се случват. Дано повече не ни се случва да учим в електронна среда, или ако се случи, да не е повече от седмица-две.
- Как се представиха четвъртокласниците на националното външно оценяване?
- Четвъртокласниците се справиха много добре на държавното външно оценяване, макар че когато бяха във втори клас, имаше цял срок онлайн обучение, тази година по-малко бяхме онлайн. Добре са се справили децата. Тези, които имат някакви пропуски, сме се организирали да се работи допълнително с тях, за да покрием образователните стандарти. Няма деца в четвърти клас, които не умеят да четат, да пишат, да смятат. Всички са ограмотени, оттук нататък предполагам ще се справят добре в основните училища, в които отиват. Там ще надграждат.
- Колко първокласници приемате през новата учебна година?
- 44 ще са първокласниците, две пълни паралелки. Всички деца да приети още на първо класиране. Нямаме свободни места. Не мога да кажа колко са кандидатствали за първи клас при нас.
- Прилагате ли някакви специални подходи за обучение на първокласниците, на тях вероятно им е трудно?
- Да, трудно им е на децата от първи клас, попадат в различна среда, трябва да бъдат по-самостоятелни. Организирали сме от 15 до 24 юни летни занимания от 9 до 13 часа за първокласници. Целта е да се запознаят с учителите, със средата и да им бъде по-лесно наесен, когато започват първи клас. Надяваме се на децата да им бъде интересно.
- Какви интересни събития се случиха в училището през изминалата учебна година?
- На фона на пандемията и на всичко случващо се успяхме да организираме една успешна и нормална учебна година. Всички празници отпразнувахме. Не успяхме да отбележим както трябва 140-годишнината от създаване на училището, защото на 19 февруари учихме в онлайн среда. Бяхме запланували коледен базар, за празника на училището базар, великденски базар, поради същата причина отпаднаха. Събирахме помощи за Украйна, които предадохме в Спортната зала. Участвахме в състезания, класирахме се на добри места. Участвахме в математически конкурси, конкурси за рисунки, имаме носители на награди. За поредна година участвахме във футболния турнир "Малки лъвчета", където се класирахме втори. На децата им бе много интересно участието в карнавала. Но няма някакво голямо събитие, което мога да отлича.


- По какви програми и проекти работихте през годината?
- Работим, както всички училища, по всички програми и проекти от Министерството и от други институции, само да са подходящи за начален етап. Работим по националната програма "Иновативни училища", тази година приключва четиригодишният й период. Кандидатствали сме за следващата година, надяваме се отново да бъдем одобрени. В момента върви програмата "Отново заедно", работим също по програма за информационни технологии. Кандидатстваме за всичко, което е подходящо за нас. Миналата година участвахме по програма ПУДООС, тази година нямаме право да участваме. Пак ще кандидатстваме, когато е възможно, за създаване на хубава външна среда. Искаме да се създадем изнесени класни стаи.
- По какви извънкласни форми, клубове по интереси работиха децата?
- Заради пандемията успяхме да организираме само спортни форми, в началото започнахме с различни групи и кръжоци като народни танци, тенис, но после за противоепидемичните мерки ги прекратихме. Иначе имаше много занимания по интереси - по изобразително изкуство, по една национална програма "Климатът и аз", по занимателна математика. Обучението по английски език продължаваше следобед в занимания по интереси в електронна среда с помощта на софтуерни продукти. От години се работи по една съвместна програма между МВР и Министерството на образованието, на децата от четвърти клас им бяха много интересни заниманията в "Детско полицейско управление". Учениците от трети и четвърти клас се занимаваха с информатика и роботика, правят си програми и задвижват роботчета. Това е във връзка с иновативното ни училище.
- Какви други иновативни форми използвате във вашето училище?
- Много са ни иновативните форми на работа. В целодневната организация на учебния ден традиционните методи се заменят с нови, иновативни, които да способстват за по-доброто овладяване на учебния материал. Имаме съвременна база, електроника, на смарт дъски могат да работят децата. Не само да четем, пишем и смятаме, а използваме много електронни продукти, които разнообразяват и задълбочават информацията, която получават децата. Много традиционни методи сме заменили с видеоигри, които развиват въображението, чрез игрите стигаме до знания и умения. По математика, по музика също се използват иновативни методи, самата дъска им дава възможност да посвирят например. Във всеки един предмет по този начин можем да онагледяваме.

<imgclass="nspImage gkResponsive" src="/uploads/news_imgs/valеntina-vеnkova-3-29-06-2022.jpg" width="904" />
- Говори се, че децата са претоварени с много учебен материал, че има ненужни неща, които учат. Вие като дългогодишен мислите ли, че могат да бъдат облекчени децата, да им остава повече време за извънкласни занимания и игри?
- Много неща трябва да се преработят в учебниците, защото голяма част от пренатоварването идва от материала, който се изучава. Поднасянето на материала е много важно. Може би трябва първо да се помисли как да бъде поднесен той на по-разбираем език, за да бъде по-достъпен за децата. И тогава да се помисли какво да бъде изхвърлено от този материал. След като преди 30 години материалът е бил достъпен и се е усвоявал от учениците, не смятам, че сега те са с по-малки възможности да го възприемат. Децата са много будни, много умни, много заинтересовани, има много способи за овлядяване на материала. Просто учебниците трябва да станат по-различни. Много неща от учебниците всъщност се махнаха. Ако погледнем какво се учеше в четвърти клас през 90-те години и сега, децата вече са облекчени. Но все още учебниците са написани с много чуждици, труднодостъпни, на висок стил, без много обяснения, примерно как се решава задачата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни